Prima "Seară Culturală Rusească", punte de colaborare între primăriile Hârșova și Ghindărești

1475
1

Articole de la același autor

Clubul de cultură și civilizație rusă din cadrul Liceului Teoretic "Ioan Cotovu" din Hârșova a organizat, sâmbătă, 25 noiembrie, prima Seară Culturală Rusească, un eveniment din șirul activităților derulate în colaborare cu Comunitatea Rușilor Lipoveni din Ghindărești și cu sprijinul Primăriei Hârșova și al Primăriei din Ghindărești. 


Seara a fost deschisă de directorul prof. Manuela Piștea, care a subliniat importanța activităților extrașcolare de acest tip în formarea competenței de comunicare interculturală și conviețuire într-un spațiu multietnic, competențe ce țin de noile cerințe ale unei educații moderne, ancorată în realitate. În oferta educațională a liceului, se află de mulți ani un opțional Educație interculturală, susținut la clasele a XII-a de către prof. Elena Manea.


Elevii au recitat poezii de Esesin, au cântat cântece tradiționale și au dansat, acompaniați de Ansamblul "Roza" din Ghindărești. Au fost vizionate fragmente din ecranizările romanelor "Anna Karenina" și "Război și pace", precum și din repertoriul Corului Alexandrov al Armatei Roșii. Activitatea a fost organizată de coordonatorul Clubului, prof. Elena Manea.


Activitatea a fost plină de emoție și s-a bucurat de prezența multor invitați, respectiv cadre didactice, elevi, autorități publice, agenți economici, înregistrând un succes meritat.


Prezent la activitate, primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a apreciat munca și talentul elevilor. El a subliniat importanța unor astfel de serate culturale pentru păstrarea identității multiculturale a spațiului hârșovenesc. 


"Această activitate pune bazele unei colaborări între două localități, Hârșova și Ghindărești, comunități bogate sub aspectul tradițiilor, obiceiurilor, culturii, colaborare ce are toate șansele să se transforme în proiecte de dezvoltare locală, benefice ambelor comunități", a spus edilul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.


Clubul de cultură și civilizație rusă a luat ființă în 2016 și asigură cadrul organizatoric al activității de promovare a culturii și civilizației ruse, a dimensiunii multiculturale și interculturale, fiind prioritar pentru elevii ruși lipoveni, care studiază în cadrul Liceului Teoretic "Ioan Cotovu". Echipa de coordonare și implementare a activității de club este formată din prof. Elena Manea, fost bursier al statului român și rus în Federația Rusă, prof. Claudia Țacu și elevul Eusebiu Anani. Elevii Clubului au participat deja la festivaluri, Zilele orașului Hârșova, Ziua Dunării, Ziua Dobrogei, Ziua Școlii. La solicitarea elevilor, conducerea liceului a inițiat demersul de alocare a unor ore de limba rusă maternă în cadrul Liceului Teoretic "Ioan Cotovu" Hârșova începând cu anul școlar 2018-2019. 
De asemenea, conducerea Liceului a inițiat colaborări cu Centrul Rus de Cultură și Știință București, cu Comunitatea Rușilor Lipoveni Ghindărești, Comunitatea Rușilor Lipoveni Constanța, Consulatul General al Federației Ruse la Constanța.


Comentează știrea

Radio
27 noiembrie 2017
Erevan

Pai Lipovenii au parasit Rusia pentru ca erau haituiti. Acum este ceva schimbat in Rusia in bine si nu stim noi? In ce fel are grija Rusia de acum de ei?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7262 secunde