PNL: Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relația cu Guvernul

257
PNL: Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relația cu Guvernul - dd-1586170380.jpg
Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relația cu Guvernul, precum și mai multe dispoziții ale Constituției prin adoptarea propunerii legislative pentru suspendarea rambursării creditelor, se menționează în sesizarea depusă de PNL la Curtea Constituțională, potrivit Agerpres. Semnatarii menționează că, deși Guvernul a adoptat OUG 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, care a intrat în vigoare în 30 martie, cinci parlamentari au înregistrat în aceeași zi la Senat propunerea legislativă cu același obiect de reglementare. Totodată, această propunere legislativă a fost introdusă pe ordinea de zi a Senatului, nu și OUG 37/2020.

"Prin începerea procedurii legislative, odată cu înregistrarea la Senat, sub nr. 181/30.03.2020, a propunerii legislative având ca obiect Legea pentru suspendarea rambursării creditelor, spre Biroul permanent al Senatului, Parlamentul a intervenit în procedura demarată de Guvernul României, finalizată prin adoptarea OUG nr. 37/2020, prin acte manifest împotriva comportamentului constituțional loial, de natură a crea incertitudine pentru destinatarii actelor normative în discuție, în fața unui potențial paralelism legislativ inacceptabil, cu încălcarea dispozițiilor art. 1 alin. (4) și (5), art. 115 alin. (5) și (7) din Constituția României", se precizează în sesizare.

De asemenea, liberalii consideră că Parlamentul, cu prilejul adoptării legii de aprobare a OUG nr. 37/2020, urma să aibă posibilitatea modificării dispozițiilor prevăzute de această ordonanță de urgență. "Soluția introducerii pe ordinea de zi a ședinței plenului Senatului și începerea procedurii legislative cu privire la propunerea legislativă depusă la Senat sub nr. 181/30.03.2020 - neconstituțională, nelegală și lipsită de utilitate în contextul existenței acestei posibilități pentru autoritatea legiuitoare", se mai arată în document.

Liberalii susțin că, în urma intrării în vigoare a decretului președintelui României privind starea de urgență în fața riscului de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2, este necesară adoptarea unor măsuri precum cele ce fac obiectul OUG nr. 37/2020 pe calea ordonanțelor de urgență ale Guvernului "pentru a nu permite producerea unor vătămări iremediabile, ocazionate de întârzieri în adoptarea unor măsuri necesare, de interes public". "Din analiza procesului legislativ, astfel cum rezultă din fișele celor două proiecte de acte normative, înregistrate la Senat, este evidentă încălcarea de către Parlament a principiului cooperării loiale în relația cu Guvernul, precum și a dispozițiilor legale evocate", se arată în document.

Liberalii mai susțin că adoptarea propunerii legislative s-a făcut "cu lipsa unei motivări reale a necesității intervenției legiuitorului", menționând că nu a fost prezentat impactul bugetar, după cum prevede legislația în vigoare. "Analizând modul în care s-a desfășurat procesul legislativ, precum și obiectul de reglementare, se constată că legea este neconstituțională, pentru că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituției, precum și ale Legii nr. 24/2000, în primul rând, în ceea ce privește lipsa unei motivări reale a soluțiilor propuse. În speță, legea a fost adoptată fără o fundamentare efectivă a modificărilor pe care le reglementează, cu încălcarea obligației legale de motivare a proiectelor de acte normative și de prezentare a impactului pe care legea îl va genera la nivel socio-economic, bugetar sau juridic", precizează sursa citată.

Semnatarii sesizează și neconstituționalitatea modalității de adoptare a propunerii legislative, menționând, în acest sens, împiedicarea dezbaterilor parlamentare, imposibilitatea verificării cvorumului de ședință, inexistența vreunei garanții cu privire la identitatea persoanelor care au exprimat votul și încălcarea prevederilor referitoare la lipsa avizelor comisiilor parlamentare la Camera Deputaților și la modalitatea de desfășurare a ședințelor comisiilor. În sesizare se mai menționează motive intrinseci de neconstituționalitate și anume încălcarea principiului previzibilității legii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4406 secunde