Orban, în Parlament: Școala începe pe 14 septembrie. Cred că localele pot fi organizate în bune condiții

459
Orban, în Parlament: Școala începe pe 14 septembrie. Cred că localele pot fi organizate în bune condiții - orban-1597233298.jpg
Ludovic Orban participă, miercuri, la plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, pentru a prezenta un raport referitor la măsurile Guvernului împotriva răspândirii COVID-19, în contextul deschiderii anului școlar și organizării alegerilor locale.


Premierul a afirmat că țara s-a confruntat cu o situație extrem de dificilă pe care o știe toată lumea, iar după decizia Curții Constituționale au existat 5.000 de persoane bolnave față de care nu s-a putut lua nicio măsură. Orban afirmă că viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este vitală, iar respectarea măsurilor de protecție poate duce la limitarea cazurilor. 


Acesta a reiterat ideea că anul școlar va începe în 14 septembrie, iar alegerile locale, dacă se iau măsurile necesare, pot fi organizate în siguranță.


Declarațiile susținute de Orban în Parlament


"Închei prin a mai transmite un mesaj de unire a forțelor, pentru că putem să luptăm eficient împotriva epidemiei, putem să reducem numărul de infectări, dar pentru acest lucru e important ca oamenii care reprezintă modele, influencerii să fie modele pentru respectarea regulile. Nimeni nu câștigă dacă tema coronavirusului e temă de campanie electorală. Cu cât reducem mai mult răspândirea virusului, cu atât viața noastră va fi mai normală", a încheiat Orban.


"În școli este clar că va fi necesar portul măștii pentru elevi, cât și pentru profesori sau personalul auxiliar. Acolo unde e nevoie, să fie despărțitoare de plexiglas în clase, pentru respectara distanțării. Școlile trebuie pregătite cu dezinfectanți la dispoziția elevilor și cadrelor didactice", a precizat premierul.


Potrivit acestuia, legat de învățământul online, s-a analizat situația, iar aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet.


"Împreună cu ANCOM, operatorii de telefonie mobilă și reprezentanții autorităților locale vom găsi soluții pentru a realiza conectarea tuturor școlilor la internet. De asemenea, MEN a purtat discuții cu furnizori de soluții și va exista posibilitatea de acces gratuit la platformele de educație. Google și Microsoft a pus la dispoziție ajutor", a mai transmis premierul.


Acesta a explicat că s-au încheiat procedurile pentru achiziționarea a 250.000 de tablete și se are în vedere achiziționarea de laptopuri.


"Alocăm o sumă de bani și pentru decontarea autorităților locale pentru achiziția cisternelor sanitare, acolo unde se asigură apă curentă. Pentru a crește calitatea actului educațional online am organizat și sunt organizate în continuare activități de creștere a competențelor digitale a cadrelor didactice de predare online", a mai afirmat premierul.


"Orice român trebuie să știe că dacă nu respectă normele legale poate să fie sancționat, pentru că atunci când te expui riscului de infectare nu te expui numai pe tine, expui familia, colegii de birou și toți cei cu care interacționezi. Atunci când dăm sancțiuni le dăm strict cu obiectivul pentru a îi ajuta să înțeleagă faptul că regulile trebuie respectate. Cu cât crește numărul românilor care respectă regulile, cu atât riscul răspândirii virusului scade. Am văzut că perioada de vară nu stopează virusul. Aici nu e vorba de valuri, e vorba de o creștere a riscului transmiterii, cu cât nu sunt respectate regulilor. Nu înțeleg de ce există o asemenea opoziție față de mască. Masca e cel mai bun mijloc în a te proteja. Păstrarea distanței fizice de 1.5 metri. Regulile de igienă sunt simple și pot duce la a ne petrece concediul în condiții normale, activitatea economică să se desfășoare în cele mai bune condiții. Aici fac apel la dumneavoastră, față de românii care v-au votat, fiți alături de noi în tot acest efort de comunicare publică pentru cei care bagatelizează acest virus. Acest virus perfid provoacă moartea și nu numai persoanelor în vârstă sau care au comorbidități, ci și persoanelor sănătoase. Obiectivul nostru e de a reduce numărul persoanelor infectate", a spus Orban.


Premierul a precizat că școala va începe pe 14 septembrie, după cele trei scenarii pregătite de grupul de lucru.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6057 secunde