"Trăiesc un sentiment de amărăciune"

Mesajele primarilor liberali după ce au aflat că localitățile lor pot deveni zone de carantinare

2154
Mesajele primarilor liberali după ce au aflat că localitățile lor pot deveni zone de carantinare - befunkycollage1-1584896919.jpg

Articole de la același autor

Revenirea în țară a mai multor români din Italia care au fost sau urmează să fie cazați în județul Constanța a creat o adevărată isterie în rândul locuitorilor.

Dacă unii au înțeles cu adevărat necesitatea unor astfel de măsuri când țara se află în stare de urgență, alții nu admit în niciun fel deciziile ce vizează o posibilă carantinare a aproximativ 1.500 de români sosiți sub supraveghere din Italia pe teritoriul județului Constanța.

Măsura a fost luată de reprezentanți ai Guvernului Orban. În acest context, primarii liberali din trei localități unde se află stabilite locuri de carantină au încercat să calmeze populația susținând, totuși, că nu au fost consultați cu privire la această măsură chiar dacă este vorba despre colegi de partid de-ai lor și, cu atât mai puțin, s-au aflat în situația de a-și da sau nu acceptul. Este vorba despre edilii de la Mangalia, Techirghiol și Eforie.

"Caut soluții! Eu și familia mea locuim în acest oraș și ceea ce îi îngrijorează pe eforieni mă îngrijorează și pe mine. V-am cerut de fiecare dată să respectați legea, v-am cerut să aveți încredere în cei care vă conduc, în cei pe care i-ați ales. O spun cu tristețe, trăiesc acum un sentiment de amărăciune, de furie și neputință. Peste capul meu, fără a fi consultat, fără a putea să vă întreb la rândul meu pe dumneavoastră, Eforie poate - atenție! spun poate - deveni zonă de carantinare. Știu, e situație de urgență în România, hotărârile le iau alții, dar oamenii, dorințele lor nu mai există? Eforienii sunt îngrijorați de soarta lor, dar nu-i uită pe ceilalți, sunt solidari cu cei care se întorc în România.

Firesc, îmi cer să le răspund la o întrebare: noi, cei din Eforie, nu existăm, nu ne întreabă nimeni, nimic? Vă răspund: nu am fost consultat dacă sunt de acord cu carantinarea persoanelor la Eforie. La București, decizia a fost luată de CNSU; nu am fost întrebat dacă am vreo soluție pentru această problemă și ce măsuri pot fi luate; nu știu cum a ajuns o anumită unitate turistică din Eforie pe lista spațiilor destinate carantinării.

Repet! Caut soluții, aștept sugestii! Am încredere că există o rezolvare", a scris pe facebook, primarul Robert Șerban, de la Eforie.



"Statul Român nu își abandonează cetățenii!"


Stăpân pe situație, primarul de la Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, a făcut apel la calm și înțelegere pentru semenii noștri și a explicat că viața locuitorilor din oraș nu este pusă în pericol de cei care vor fi carantinați acolo.

"Decizia ca Sanatoriul Balnear să fie centru de carantinare a fost luată de CNSU și CJSU, fără consultarea și fără acordul autorității locale, din cauza faptului că este declarată stare de urgență! S-a luat această decizie, după ce s-au inventariat toate spațiile disponibile ale statului român (spitale, sanatorii, tabere) care pot asigura condiții civilizate de cazare (baie în cameră, apă caldă și căldură), asigurarea hranei, dar și circuite interne, astfel încât personalul angajat să nu intre în contact direct cu aceste persoane. În acest moment, spațiile de cazare din stațiunile litorale nu sunt pregătite pentru a asigura aceste condiții.

Vă asigur că au fost luate toate măsurile de siguranță astfel încât locuitorii orașului să fie protejați. Practic, cei care vor intra în carantină vor fi izolați în camere timp de 14 zile, personalul angajat nu va intra în contact cu ei și se va asigura paza cu jandarmeria, firma de pază privată, poliție, 24 din 24 de ore. Statul Român nu își abandonează cetățenii!", a transmis și primarul orașului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

"Suntem doar informați, nu consultați!"

Și edilul din Mangalia, Cristian Radu, s-a poziționat față de situația creată și a cerut ca în localitatea pe care o conduce să nu fie aduse persoane întoarse din străinătate și obligate să stea în carantină.

"Referitor la românii aduși din Italia pe aeroportul M. Kogălniceanu, locațiile unde aceștia sunt ținuți în carantină sunt stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Noi, primarii, suntem doar informați, nu consultați. Personal, consider că trebuie să le acordăm tot sprijinul acelor oameni, atât spre binele lor, cât și pentru siguranța noastră. Este bine că sunt aduși în mod organizat, dar cred că este important să fie ținuți în același loc, nu împrăștiați prin tot județul. Dacă primii au fost cazați într-o locație, ar trebui ca tot acolo să fie pregătite mai multe hoteluri pentru a-i caza pe toți. Astfel, jandarmii și medicii vor avea un perimetru de acțiune restrâns și bine delimitat. Pe această cale, solicit Comitetului județean pentru Situații de Urgență să aprobe, în cel mai scurt timp, cazarea acelor persoane în același loc unde au fost cazați primii sosiți. Trebuie să-i ajutăm, dar, repet, în opinia mea, cazarea lor în aceeași zonă ajută mai mult la îngrijirea și supravegherea acestora. Sunt permanent în legătură cu prefectul pentru a afla ce se întâmplă și vă voi ține la curent cu noutățile despre Mangalia. Până atunci, nu uitați: stați în casă, dacă vă pasă!", a fost mesajul transmis de edilul Cristian Radu.

XXX

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că, sâmbătă, au revenit în țară 227 de cetățeni români din Italia, aceștia neavând posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul acestei țări.

"În continuarea informațiilor comunicate în cursul zilei de ieri cu privire la demersurile Ministerului Afacerilor Externe și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în vederea facilitării revenirii în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul Italiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de sâmbătă au revenit în țară 227 de cetățeni români", a precizat GCS.

Cetățenii români au fost repatriați din Torino, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată, a mai precizat sursa citată.

În altă ordine de idei, prefectul George Niculescu a anunțat că județul Constanța este pregătit să cazeze pentru a fi plasate în carantină aproximativ 1.500 de persoane sosite din străinătate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5557 secunde