LIVETEXT / Iohannis: "Nu vor exista tăieri de pensii și salarii"

292
LIVETEXT / Iohannis:
Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă, după discuțiile avute cu partidele parlamentare. Delegațiile au fost așteptate, vineri, la consultările convocate de șeful statului pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, dar și pentru discuții pe tema alegerilor anticipate.


Printre altele, Iohannis a dat asigurări că "nu vor scădea pensiile și salariile".


Iată declarația integrală:




"Bună ziua, ieri a trecut moțiunea și a picat Guvernul Dăncilă, un guvern eșuat și derutat. E foarte bine că a trecut moțiunea. Azi am convocat prima rundă de consultări. PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și dorința românilor. Au lipsit nemotivat de la consultări. E nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, pe care l-am numit de tranziție.

Eu prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un guvern politic. Azi s-au prezentat partidele și PNL, care a venit primul la ora 11 la consultări, a spus clar că e dispus să preia guvernarea, chiar dacă e complicat și se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. De pe acum e destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând ca în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe. 


E important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie. Aici vreau să fac o afirmație cu toată claritatea. Nu vor exista tăieri de salarii și pensii și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor. Nu vor exista tăieri de salarii și pensii. Consultările de astăzi vor fi continuate luni, chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă pentru a clarifica ce e de făcut și de ce. Însă, vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni sau marți voi desemna un prim-ministru. Nu voi desemna un personaj din PSD pentru guvernare.

E o discuție în spațiul public, pe care vreau să o lămuresc. Alegerile anticipate, eu sunt în favoarea lor, dar după prezidențiale. Constituția României nu favorizează alegerile anticipate. În Constituția actuală prevederea e făcută ca să inhibe alegerile anticipate. În Constituție spune clar că se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de premieri pică în Parlament. Sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție onestă cu toate partidele politice pentru a găsi cea mai bună soluție. Dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada următoare, atunci acest guvern interimar ar rămâne în funcție, lucru inimaginabil și de neacceptat. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare fiindcă ar adândi România într-o criză și într-un haos de nedescris. Acum trebuie ales un guvern și după alegerile prezidențiale reluăm discuția pentru alegerile anticipate", a declarat Klaus Iohannis. 


sursa: antena3.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6425 secunde