Legea mirosurilor se aplică începând de joi. Ce prevede și care sunt amenzile

262
Legea mirosurilor se aplică începând de joi. Ce prevede și care sunt amenzile - poluare-1594807812.jpg

Articole recomandate

Legea mirosurilor, care se aplică începând de joi, aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care poluează olfactiv.


Printre obligații se numără deținerea sistemelor proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea disconfortului olfactiv, conform avocatnet.ro.


Amenzile pentru nerespectarea acestor obligații ajung până la 100.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate chiar și cu închiderea activității.


Legea nr. 123/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.


Există, însă, o problemă: cadrul legal este incomplet, iar noile obligații nu pot fi aplicate.


Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare.


Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.


Pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv se aplică o amendă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.


Multe dintre prevederile legii mirosului vor putea fi aplicate numai dacă autoritățile centrale vor adopta modele de documente și metodologiile necesare. Există, astfel, o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a le adopta.


Sursa: StirilePROTV


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2824 secunde