Klaus Iohannis susține crearea unui fond de redresare economică pentru statele UE

307
Klaus Iohannis susține crearea unui fond de redresare economică pentru statele UE - dd-1587660614.jpg
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va susține, la videoconferința de joi cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre ale UE, evidențiind, totodată, importanța Politicii de coeziune, relatează Agerpres. "Voi susține crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia, atenție, toate statele membre, ca un instrument suplimentar față de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european. Acest instrument trebuie să fie complementar finanțării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021 - 2027 și să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Și aici mă refer, de exemplu, la sectorul medical și la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19", a anunțat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că va susține "ferm", totodată, Politica de coeziune, Politica agricolă comună. "Pe de altă parte, voi susține ferm politicile clasice. Politica de coeziune și agricultură nu își pierd în niciun caz relevanța în actualul context complicat. Dimpotrivă, acestea trebuie să rămână politici esențiale în viitorul buget al Uniunii, destinate, evident, și reducerii decalajelor de dezvoltare dintre statele membre sau dintre regiunile europene", a afirmat șeful statului.

În opinia sa, unul dintre cele mai importante obiective ale planului de redresare economică este asigurarea unei "autonomii strategice" a Uniunii Europene, în sectoare "vitale" precum sănătatea. "Criza actuală ne-a arătat cât de important este un sistem de sănătate solid pentru asigurarea unui răspuns adecvat la situațiile de urgență. Trebuie să consolidăm substanțial capacitatea Uniunii în acest domeniu și să asigurăm sprijinul pentru ca statele membre să-și îmbunătățească semnificativ sistemele naționale de sănătate. Acesta va fi un element esențial în construirea autonomiei noastre strategice", a subliniat Iohannis.

Președintele a amintit că, prin măsurile luate la nivel european, până în prezent, a fost mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual al UE - 750 de milioane de euro pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză; 350 de milioane de euro pentru achiziția de echipamente medicale; 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic; 120 de milioane de euro stimulente de risc pentru cadrele medicale și 30 de milioane de euro, pentru susținerea asistenților sociali implicați în acțiunile de sprijin grupurile vulnerabile. "Aceste fonduri sunt disponibile acum deja și vor fi folosite de către Guvernul Orban", a completat șeful statului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6834 secunde