Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe, desemnat noul premier

252
Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe, desemnat noul premier - ddd-1582746995.jpg
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, transmite Agerpres.

"Noi nu ne dorim să blocăm România. Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor. Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Așadar, astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt, în fața Parlamentului, cu o echipă guvernamentală și un program de guvernare", a arătat președintele, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

În debutul declarației sale, președintele a prezentat motivele pentru care au fost necesare noi consultări la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui prim-ministru. În acest sens, Iohannis a arătat că PNL a constituit un guvern "care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate", dar că PSD "s-a opus vehement" reformelor promovate. "Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a Consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit PSD, la momentul respectiv, să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament", a spus președintele.

Șeful statului a adăugat că, din dorința de a debloca rapid situația creată, a convocat consultări și a desemnat un prim-ministru, dar că PSD a început să "tergiverseze" procedurile în Parlament. "Au trecut cele 15 zile în care, conform regulamentului, ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și, pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare", a menționat Iohannis.

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a declarat că în cel mai scurt timp va prezenta Parlamentului lista Guvernului și a programului de guvernare și și-a exprimat speranța că PSD "nu va mai tergiversa" procedurile de învestire. "Este o propunere care mă onorează și care mă încarcă de responsabilitate, iar în baza acestei desemnări voi avea discuții cu partenerii parlamentari pentru constituirea unei majorități și împreună cu Ludovic Orban voi agrea un calendar al negocierilor. (...) Desemnarea mea este o garanție a continuității în guvernarea PNL, dar și a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista Guvernului și a programului de guvernare și sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul", a declarat Florin Cîțu, miercuri, la Palatul Victoria.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3045 secunde