Ionel Chiriță, președinte executiv AOR:

"Este nevoie de reformă, dar nu pe banii, timpul sau nervii cetățenilor din orașele mici"

280

Articole de la același autor

Primarii orașelor din România s-au săturat de promisiunile celor ajunși la guvernare și consideră că este timpul să înceteze așa-zisele reforme făcute pe banii, timpul sau nervii cetățenilor din orașele mici.

În acest context, Asociația Orașelor din România (AOR) susține că, pentru a ajunge la o prosperitate acceptabilă pentru toți cetățenii țării și pentru realizarea unui climat social stabil la nivelul întregii țări, este necesară reducerea disparităților și armonizarea economică și socială a tuturor localităților și a tuturor județelor României.

"Avem nevoie de reformă, dar nu pe banii, timpul sau nervii cetățenilor din orașele mici. De mai bine de 10 ani, AOR, în calitate de reprezentant legitim al intereselor celor 217 orașe mici și mijlocii din România, susține necesitatea realizării unei puternice infrastructuri instituționale la nivelul acestora. Localitățile mic urbane cu statut de oraș sau de municipiu, care nu sunt reședințe de județ, deservesc populația din zona proprie cât și pe cea aflată în vecinătatea sa, pe distanțe care depășesc de multe ori 100 kilometri, în total aproape trei sferturi din populația țării. De-a lungul timpului, prin așa-zise procese de reformă, în cele mai multe orașe au fost desființate spitalele, oficiile prefecturale, instituții precum judecătoria sau parchetul și unități de învățământ preșcolar, primar sau gimnazial. Mai lipsesc din panoplia desființărilor trezoreriile și administrațiile fiscale și, în loc să vorbim de urbanizare, trecem la ruralizare", a explicat Ionel Chiriță, fostul primar al orașului Hârșova, actualmente președinte executiv al AOR.

Drept urmare, el trage un semnal de alarmă că Asociația Orașelor din România susține cu tărie implementarea urgentă a unui program național pentru realizarea unor centre de dezvoltare zonală care să vină în completarea programelor care susțin Intercomunalitatea, Zonele Metropolitane, Polii de Creștere și Polii de Dezvoltare.

"În această perioadă, când constatăm că tot mai multe instituții din orașele noastre au fost desființate, iar altele sunt amenințate cu desființarea este nevoie, mai mult ca oricând, să pledăm pentru menținerea și chiar înființarea acestora în multe dintre orașe. Pe principiul dezvoltării policentrice prin dezvoltarea instituțională și edilitar-urbană a orașelor, putem contribui la creșterea calității vieții nu numai pentru locuitorii acestor colectivități, ci și pentru locuitorii din toate comunele din întreaga zonă, care în multe cazuri depășește de 3, 4, sau 5 ori populația orașului care le oferă servicii de educație, sănătate, managementul deșeurilor, evidența informatizată a persoanei și altele", a mai spus reprezentantul AOR, Ionel Chiriță.

v v v

Pe de altă parte, grav este că cei care decid închiderea acestor instituții știu că mii sau zeci de mii de oameni din unele zone se chinuie făcând drumuri costisitoare spre reședința de județ, pentru probleme legate de cărțile de muncă (ca angajați sau angajatori), pentru dosarele de pensii, pentru predarea documentelor care dovedesc plățile către bugetele statului, pentru a avea acces la justiție și la servicii medicale sau alte servicii, și totuși iau aceste măsuri care sunt în defavoarea cetățenilor.

"Plătim, toți contribuabilii, de aproape 70 de ani, pentru o dezvoltare care s-a dovedit inechitabilă. Au fost dezvoltate - și nu pare să fie susținută o altă viziune - doar reședințele de județe și alte câteva localități strategice, care de multe ori au coincis cu locurile de obârșie ale decidenților și uneori chiar mai puțin în relația cu resursele și oportunitățile zonei. Preocuparea, în continuare, doar pentru aceste zone, ca cele prezentate mai sus, generează și întreține o stare de inegalitate teritorială a performanțelor și de inechitate în asigurarea șanselor de dezvoltare pentru fiecare zonă, pentru fiecare localitate și pentru fiecare cetățean în parte", susțin reprezentanții din conducerea Asociației Orașelor din România. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.5366 secunde