Dăncilă îl acuză pe Iohannis de "abuz" și spune că ia în calcul restructurarea în Parlament

117
Dăncilă îl acuză pe Iohannis de

Articole recomandate

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, în prima ședința de Guvern după demisiile miniștrilor ALDE, că a identificat o soluție prntru ieșirea din această criză guvernamentală, provocată de președintele Klaus Iohannis, în opinia șefului liderului.


Astfel, social-democrații iau în calcul restructurarea Guvernului în Parlament.


Dăncilă a ținut să sublinieze faptul că are această situație sub control și a declarat că "niciun român nu trebuie să-și facă griji". Șeful guvernului a precizat că toate pensiile vor fi plătite până la 15 septembrie și l-a acuzat de "abuz instituțional" pe președintele Klaus Iohannis, care a refuzat toate propunerile de miniștri interimari.


"Refuzul de numi miniștri interimari este un abuz constituțional și de putere. Curtea Constituțională a stabilit deja prin decizia 875/2018 ca președintele în funcție nu are niciun drept să refuze aleatoriu numirile ministrilor interimari" - a spus Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de luni.


Șeful guvernului a mai dat asigurări că "nu ne temem și că luăm in calcul restructurarea miniștrilor în Parlament".


De asemenea, Dăncilă a anunțat că va fi adoptată o hotărâre de Guvern prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanțelor de urgență, în sensul motivării situației excepționale.


Premierul a spus că măsura va fi luată pentru a depăși situația de blocaj, "care putea fi rezolvată ușor dacă președintele își îndeplinea obligația stabilită de Constituție de a semna propunerile de interimari".


În urmă cu câteva zile, Iohannis a anunțat că respinge categoric propunerile pentru miniștrii interimari. Președintele a menționat că Guvernul actual și-a schimbat componența politică, iar, în aceste condiții, Constituția indică, "fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul".


În acest sens, președintele a precizat că este "datoria și obligația" Vioricăi Dăncilă să meargă "de urgență" în Parlament pentru a obține votul de validare.


În opinia sa, Guvernul "nu mai are legitimitate" în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii au sancționat prin vot actuala guvernare.


Sursa: Pro TV




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1944 secunde