Cutremur pe scena politică după europarlamentare. PSD în cădere, referendumul validat

4119
Cutremur pe scena politică după europarlamentare. PSD în cădere, referendumul validat - dragnea-1558898692.jpg

Articole de la același autor

Scena politică pare a fi zguduită după rezultatul votului de duminică, după ce a apărut primul sondaj la scurt timp după închiderea urnelor. Menționăm că eșantionul construit pentru exit-poll nu a inclus secțiile de votare din străinătate, astfel că rezultatele se pot modifica astăzi. 


Astfel, Partidul Social Democrat a obținut 25,8% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare de duminică, Partidul Național Liberal - 25,8%, iar Alianța 2020 USR PLUS - 23,9%, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL.
Datele sunt valabile pentru ora 19.30, precizează autorii cercetării, 
într-un comunicat de presă. 


Partidul Pro România a obținut 5,7%, UDMR - 5,4%, PMP - 5,2%, ALDE - 4,9%. Celelalte formațiuni au întrunit un total de 3,3% din opțiuni.


Eșantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secții de votare. Acesta a fost stratificat, pe mediile urban și rural și pe regiuni istorice. Au fost utilizați 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date și experți în coordonarea cercetării și analiza datelor, din partea celor două institute. 


Numărul de persoane intervievate a fost de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%, precizează autorii cercetării. 


În situația de față, au apărut informații cum că Liviu Dragnea urmează să demisioneze, însă informația nu a fost confirmată oficial de șeful PSD.  Totuși, el a lăsat de înțeles că este dispus să lase altcuiva conducerea partidului. În plus, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, după anunțarea exit-poll-urilor, că solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-și depună mandatul. 


"Solicit doamnei prim-ministru să nu care cumva să-și depună mandatul. Programul de guvernare trebuie dus la capăt", a afirmat Liviu Dragnea, la sediul PSD. 


Constanța, fruntașă la vot 
În ceea ce privește prezența la vot, la ora 21.00, la închiderea urnelor, situația la nivel național indica prezența a 48,97%, total votanți (8.947.312 votanți) la europarlamentare și 41,25 % pentru referendum, ceea ce înseamnă că referendumul a fost validat în condițiile în care avea nevoie de o prezență de 30%. 


La aceeași oră, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central, la Constanța, pe listele permanente au fost înscriși 625.624 de alegători.   La ora 21.00, votaseră 322.638 de alegători, ceea ce înseamnă un procent de 51,57%. Dintre aceștia, 283.256 au votat pe listele permanente și 38.806 pe listele suplimentare. În plus, 576 de alegători au votat după ce au solicitat urna mobilă. 


În ceea ce privește referendumul, la Constanța, acesta a întrunit un procent de 46%. De altfel, județul Constanța s-a aflat pe tot parcursul zilei de duminică printre cele mai fruntașe județe cu o prezență foarte bună la vot. 
Reamintim că, la alegerile de duminică, peste 450 de candidați, reprezentanți ai unor formațiuni politice sau independenți, și-au disputat cele 33 de mandate de europarlamentari. În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat 13 formațiuni politice și 3 candidați independenți. 


Au depus liste de candidați PSD, Alianța 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unității Naționale - BUN.


În competiție sunt și trei candidați independenți - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion și Peter Costea. 
Liste complete de candidați - 43 - au depus PSD, PNL, UDMR, PMP, UNPR, Partidul Social Democrat Independent. ALDE a înscris în cursa pentru PE 42 de candidați, Alianța 2020 USR PLUS - 40, PRO România - 33, Partidul România Unită - 30, Partidul Socialist Român - 28, Partidul PRODEMO - 26, Blocul Unității Naționale (BUN) - 12. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.575 secunde