Constanța este în campanie electorală. Se aude?

549
4
Constanța este în campanie electorală. Se aude? - campaniaelectorala-1463063351.jpg

Articole de la același autor

Suntem în plină campanie electorală. Cel puțin teoretic. Pentru că, dincolo de câteva postări pe Facebook, candidații sunt inexistenți. Nici măcar panourile electorale din oraș nu au onoarea de a se îndestula cu fețele lor photoshopate. Ici, colo, câte-un afiș stingher. Mulți constănțeni habar nu au că vor fi alegeri peste trei săptămâni, că vor trebui să-și voteze primarul, consilierii locali și județeni. Liniștea și discreția par să fie principalele arme de campanie.

Constanța a adunat la start 12 can-didați. Plecarea lui Mazăre din fruntea administrației a părut că lasă în urmă un vid de putere și autoritate, pe care mai toate formațiunile politice nutreau speranțe să îl ocupe cât mai repede. Nu doar că nu s-a întâmplat așa, dar toți s-au angrenat încet, încet într-o bătălie surdo-mută, din care nu mai răzbate nimic. Nu proiecte, nu strategii, nu dezbateri. Fiecare își ține drumul, deși este cât se poate de clar că nu duce nicăieri.

Făgădău și-a asumat moștenirea PSD, în timp ce liberalii caută soluții cu un candidat parașutat în curtea partidului cu câteva luni înainte de alegeri. Se ciupesc la întâmplare și pe nevăzute subiecte, sperând ca electoratul să tresară, să țipe de durere, să se trezească din letargie. Trist este că nu există o strategie clară a opoziției de a capacita și mobiliza electoratul, de a impune în spațiul public adevărate dezbateri pe subiecte dureroase pentru Constanța. Din inerția partidului, fiecare își mestecă poeziile despre drumuri, parcări, parcuri sau dezvoltarea orașului. Vorbe ce pot suna frumos, însă pe care le auzim, din păcate, de fiecare dată, din patru în patru ani. Electoratul, așa cum este el, a trecut de mult peste aceste abordări, așteptând ceva mai mult de la candidați: dacă nu proiecte, măcar o găleată, un ied sau o sută de euro.

Noua lege electorală i-a legat de mâini și de picioare pe stimabilii candidați, mai ales pe cei care se luptă cu primarul în funcție. La adăpostul funcției, edilii pot avea diverse acțiuni publice (conferințe, inaugurări de obiective, demarare de proiecte) și pot relaționa electoral incognito având însă și argumente practice, pe când ceilalți sunt vădit îngrădiți în comunicare și expunere publică. Este clar ca lumina zilei că primarii în funcție sunt avantajați. Așa că adversarii au nevoie de o campanie inteligentă, eficientă, dar mai ales de o perioadă de pre-campanie extrem de intensă, când rigorile legii electorale nu își produc efectele. Din câte vedem, deocamdată, lipsesc toate acestea, lăsând impresia unui consens asumat de toți candidații. Sau poate fi amatorismul unor echipe de campanii ce dau cu capul de fiecare dată în pereții eșe-cului, purtându-și candidații la înfrângeri usturătoare. Și sunt partide cu vastă experiență în acest domeniu, la Constanța.

Trecând peste aceste aspecte, stimabilii candidați trebuie să înțeleagă faptul că un vot nu se câștigă doar prin simpla prezență sau promisiuni. Este nevoie de implicare, de proiecte concrete, de o prezență constantă și consistentă în viața publică. De candidați inventați peste noapte și care se evaporă a doua zi după scrutin este plină istoria electorală recentă a Constanței. Timp din campanie ar mai fi. Trei săptămâni în care candidații pot sparge barierele discreției și poate, cu puțin curaj, să ajungă mai aproape de urechile și discernământul alegătorilor. 

Comentează știrea

Yannis
13 mai 2016
Urzeala Tronurilor

Batalia se muta in nord ,Lord Comandor Fagadau nu poate fi invins de Chitac Junior nici cu 7 aliante.

Nina Gheorghe
13 mai 2016
vrem liniste

domnilor candidati vrem liniste in aceasta campanie. ne am saturat de galagia produsa de vocea voastra care promoveaza doar proiecte sf. stimez candidatii care au inteles ca o campanie merge facuta si altfelt si aici ma refer in primul rand la dl fagadau

Violeta
13 mai 2016
Fagdau Primar

Dnul Fagadau nu are nevoie de afisaje sau campanie electorala agresiva si costisitoare,a demonstrat in perioada scurta de interimat ca este primarul pe care ni-l dorim . Cunoaste administratie pe paine.

coco
13 mai 2016
Jura-te !

Zi zau si scuipa-n san !

Răspuns la: Fagdau Primar
Adăugat de : Violeta, 13 mai 2016
Dnul Fagadau nu are nevoie de afisaje sau campanie electorala agresiva si costisitoare,a demonstrat in perioada scurta de interimat ca este primarul...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4479 secunde