Ce mai pregătește Guvernul. Salariații ar urma să-și plătească singuri impozitul

1334
1
Ce mai pregătește Guvernul. Salariații  ar urma să-și plătească singuri impozitul - guverngrindeanu2-1492706113.jpg

Articole de la același autor

Guvernul ia în calcul modificarea Codului Fiscal în ceea ce privește impozitul pe venit aplicat salariaților, dar și altor categorii, în sensul eliminării reținerii la sursă. Cu alte cuvinte, ar urma ca angajatorul să nu mai rețină acest impozit, ci ca salariații să depună anual la ANAF declarația privind veniturile încasate, aceștia urmând să achite impozitul pe venit în funcție de venituri și anumite cheltuieli ce vor fi deduse. Noul impozit ar urma să se numească "impozit pe venitul global pe gospodărie", cu mențiunea că venitul net anual global impozabil se determină prin acordarea din venitul anual global ajustat pe gospodărie a unor deduceri.

Drept urmare, cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câștigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli și acordate anumite deduceri.

Potrivit proiectului, fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcție de numărul membrilor de familie și de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabilește după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil. Conform formulei de calcul din proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se calculează ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei și 12 luni (Pn = P x 1.000 lei x 12 luni). Punctajul alocat gospodăriei este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus un punct (P = număr de puncte +1). Astfel, de exemplu, în cazul unei gospodării cu o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

v v v

Contribuția de sănătate plătită, prima de asigurare obligatorie pentru casă și mașină sau programele educaționale pentru copii, precum before și after school sau grădinițe particulare, dar și abonamente la sala fitness, gimnastică, dans, alte activități sportive, cheltuieli cu medicamentele, biletele la teatru și film urmează să fie deduse la calculul venitului impozabil. Pentru a demonstra aceste cheltuieli, cel care va solicita deducerea trebuie să atașeze facturile sau chitanțele.

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor documentului, sunt următoarele: venituri din activități independente, venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții, venituri din pensii, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii sau jocuri de noroc.

În acest context, reprezentanții Guvernului au transmis că își doresc ca modificarea sistemului de impozitare a veniturilor să fie bine fundamentată, precizând că acest proiect va fi definitivat numai după consultarea specialiștilor. În acest scop, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, sunt în desfășurare consultări pe această temă.

"Conceptul de la care au plecat aceste consultări presupune, pe de o parte, încurajarea unor politici publice cum ar fi sănătatea sau educația, prin acordarea de deductibilități fiscale. Pe de altă parte, scopul acestei noi abordări este combaterea evaziunii fiscale, prin încurajarea contribuabililor să ceară bonuri sau facturi fiscale, pe care să le folosească apoi pentru obținerea deducerilor menționate mai sus", a transmis Guvernul, prin intermediul unui comunicat de presă.

v v v

În altă ordine de idei, anumiți specialiști văd implementarea acestui proiect ca un lucru foarte bun, deoarece noul model de impozitare va crea noi locuri de muncă pentru consultanții fiscali. În plus, susțin ei, se vor responsabiliza mult mai mult familiile, în sensul că oamenii vor fi mult mai atenți cu facturile.

Pe de altă parte, specialiștii mai susțin că, pentru punerea în practică, este nevoie și de tehnologie care va aduce, în cele din urmă, un sistem fiscal mai adaptat economiei românești a anului 2020.


Comentează știrea

DMDPSTSTS
21 aprilie 2017
Despre mărirea pensiilor nu se mai vorbește absolut nimic !

CA SĂ TACĂ LUMEA, AU PUS LA CALE UN ȘIRETLIC PSD-IST : PRINDEREA LUI GHIȚĂ ȘI ÎN ACELAȘI TIMP IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL PE FAMILIE ! DRAGNEA LIVIU NICOLAE S-A PLIMBAT ÎN ZONE EXOTICE, DE ÎNVIEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS, ÎNAINTEA ALEGERILOR : LOCALE ȘI PARLAMENTARE, OAMENII ÎL CRITICAU PE Johannis kw PENTRU PLIMBĂRILE FĂCUTE ȘI ACUM ATÂT DRAGNEA CÂT ȘI JOHANNIS KW, AU PLECAT PE FURIȘ, DEPARTE DE OCHII LUMII, CA SĂ PETREACĂ ÎNVIEREA DOMNULUI, CĂ ÎN ROMÂNIA, LE-AR FI STAT RĂU, CUM SĂ SĂRBĂTOREASCĂ CU NOI, ROMÂNII AMĂRĂȘTENI, DE !? EI SUNT OAMENI DE " VAZĂ " AI ROMÂNIEI, CU NOI, LI ESTE RUȘINE, CĂ EI, NU SUNT NIȘTE PÂRLIȚI, CĂ, DOAR S-AU ÎMBOGĂȚIT DE PE URMA CUI ?! DE PE URMA, AMĂRÂȚILOR DE ROMÂNI, CARE ROMÂNI DUCEM O VIAȚĂ CA VAAAAAIDE NOI, NE MAI TREBUIA ÎNCĂ O COADĂ KM-TRICĂ, PENTRU IMPOZITUL PE VENITUL FAMILIAL, CHIAR NU LE ESTE RUȘINE, CE IMPOZIT PE SĂRĂCIE ȘI SĂRĂCIREA ROMÂNILOR DE LA 1989 ȘI PÂNĂ ÎN PREZENT, DACĂ AU VĂZUT, CĂ NU NE POT OMORÂ ALTCUMVA, CU CEI DIN FRUNTEA EUROPEI, AU HOTĂRÂT, CA SĂ NE OMOARE STÂND LA COZI INTERMINABILE, KILOMETRICE, ALȚII CU VACCINURILE ȘI TOT AȘA, NE STRESEAZĂ CU DIFERITE ȘI DIVERSE, SĂ LE FIE RUȘINE PENTRU TOATE FAPTELE LOR, DAR MAI AU RUȘINE," CINE A PIERDUT-O, CA SĂ O GĂSEASCĂ ĂȘTIA " ?!?

Pagina a fost generata in 1.8782 secunde