Ședință de Consiliu Local cu scântei

Cât ne costă subvențiile Primăriei Constanța la căldură

5197
4
Cât ne costă subvențiile Primăriei Constanța la căldură - fondsedinta-1476111393.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Local Municipal Constanța a votat în favoarea contractării de către RADET a unui împrumut de 10 milioane lei, bani cu care vor fi plătiți furnizorii și datoriile CET-ului. Primarul Decebal Făgădău a avertizat că, în lipsa acestei soluții, ar fi existat probabilitatea ca în această perioadă, de dinaintea iernii, constănțenii să nu aibă căldură în apartamente. Ședința s-a terminat pe un ton tensionat, după ce consilierii liberali, aflați în minoritate, s-au abținut de la vot.

Consilierii locali constănțeni au fost convocați, ieri, într-o ședință de îndată, pentru a vota un singur proiect de hotărâre: mandatarea directorului general al RADET Constanța în vederea semnării contractului de credit pe termen scurt pentru finanțarea activității curente încheiat cu Banca Transilvania.

Mai exact, RADET va contracta un credit de 10 milioane de lei, scadent în luna aprilie a anului viitor, banii urmând să fie transferați imediat către CET pentru a-și plăti datoriile și furnizorii. Solicitarea a venit, de fapt, din partea Electrocentrale Constanța care, din cauza situației financiare în care se află, nu mai poate lua credite și nici nu are bani pentru a asigura agent termic în casele constănțenilor în aceste două luni premergătoare sezonului rece. Asta deși RADET se află cu plățile facturilor curente la zi. "La această sumă s-a ajuns în urma solicitărilor CET, ce datorii au ei către furnizori, cât costă asigurarea stocurilor. Este doar o soluție tampon și nu trebuie să fim rigizi. Interesul nostru e ca acest sistem să funcționeze fiindcă altfel cei care vor avea de suferit vor fi constănțenii", a declarat primarul Decebal Făgădău.

Consilierii locali liberali nu au fost foarte convinși de argumentele edilului, cerând mai multe lămuri. În primul rând, aceștia au cerut asigurări că peste câteva luni CET-ul nu va face din nou presiuni asupra RADET pentru contractarea unui nou credit, mai ales că cele două entități se judecă în in-stanță pentru datorii de peste 80 milioane euro. În cele din urmă, consilierii PNL au cerut o pauză de 5 minute pentru a se consulta.

"Ne faceți să credem că peste 2-3 luni o să ne chemați din nou pentru a ne mai asuma un credit", au concluzionat liberalii, care, în cele din urmă, s-au abținut de la votarea proiectului. Cu toate acestea, cele 16 voturi ale consilierilor PSD+PMP au fost suficiente pentru ca hotărârea să fie adoptată. Momentul a fost unul tensionat, pesediștii strigând spre consilierii PNL că vor să lase Constanța în frig la iarnă. Liberalii și-au asumat votul spunând că situația expusă de municipalitate este foarte neclară, sunt foarte multe semne de întrebare, iar această problemă trebuia previzionată cu mult timp înainte, nu în pragul iernii.

v v v

Primarul Decebal Făgădău a anunțat, ieri, că, cel mai probabil, și în această iarnă, constănțenii vor plăti pentru încălzire 250 lei gigacaloria, restul sumei până la 430 lei fiind subvenționat de municipalitate. Astfel, pentru sezonul rece 2016-2017, efortul bugetar al Consiliului Local Constanța pentru subvenționarea căldurii este de 15 milioane euro.

Paradoxal, deși de la an la an sunt tot mai puțini abonați în sistemul centralizat de termoficare, efortul bugetar pentru plata acestor subvenții crește exponențial, lucru confirmat și de primarul Decebal Făgădău. 

Comentează știrea

naekst
11 octombrie 2016
Subventie gigacalorie

Subventionarea gigacaloriei de catre primarie inseamna ca TU sa-mi platesti MIE incalzirea, ca eu sint smecher si nu o platesc.

Aha
11 octombrie 2016
Subventionarea pretului energiei termice

Noua cei care consuma gaze nu ne dati ? Numai la cei bransati la RADET ? Care este motivul ? Alegerile din toamna ?

Pitbull,Partidul Caine Rau
11 octombrie 2016
Iarna nu-i ca vara

Fagadau si conslierii lui au ramas surprinsi cand au aflat ca iarna nu-i ca vara.Baietii astia nu au stiut ca anul 2016 are si o iarna.Nu au stiut nici in preajma alegerilor din primavara,nici acum 7 ani.Evrikaa...! Ne imprumutam de la năpoti,a spus marele "economist" Fagadau(mi-e greata).Tot orasul,toti comsilierii au strigat intr-un singur glas.Asa e,Fagadau economistul are dreptate."Sa ne deie năpotii".Sarlatanii astia din PSD cad mereu in picioare .Cand nepretuitul primar Mazare a stabilit pretul energiei termice in functie de diametrul "bulbului" de la cureaua pantalonilor,toata lumea l-a aplaudat.Dupa Mazare a venit arhanghelul dreptatii si echitatii sociale care a dat subventie la toata lumea.Si Fagadau a cazut in picioare.Acum Fagadau,fiul lui Mazare,arunca vina pe liberali.Sa va fie rusine liberalior ! Cei care vor avea de suferit vor fi constănțenii.Hopa Mitica,alias PSD a cazut in picioare si de data asta.Idioti !

ciupi
11 octombrie 2016
niste mincinosi

Nu suventionati cetateanul ! Subventionati nesimtirea de a avea cel mai mare pret / gkal din tara,subventionati niste hoti nesimtiti,niste colosi falimentari gen RADET si CET,mancatori si spalatori de bani,subventionati toti lenenesii care atunci cand erau la varsta la care trebuiau sa munceasca se bazau pe principiul "Statul se face ca ne plateste,noi ne facem ca muncim ",iar acum stau cu mana intinsa la tot felul de subventii,ajutoare si gratuitati.Tara asta este plina de tot felul de smecheri ,din toate starie sociale . Nu ne indreptam in veci. Si colac peste pupaza mai vin si alegerile..! Sunt curioasa ,la anul cand nu vor fi alegeri isi mai aduce aminte Fagadau de vreo subventie ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2892 secunde