Alegeri prezidențiale. A început votul în diaspora

281
Alegeri prezidențiale. A început votul în diaspora - odamad00ndamagfzad00ngfjy2q0zjq3-1573200944.jpg
La ora 1.00 a României s-au deschis primele secții de votare din Noua Zeelandă la prima organizare a alegerilor pentru diaspora care durează trei zile. Tot pentru prima dată s-a desfășurat și votul prin corespondență, care a adunat, până acum, 25.189 de român.

AEP a anunțat că sunt 715.000 de români cu drept de vot care trăiesc în străinătate, luând în calcul cetățenii înregistrați oficial. Numărul lor este mult mai mare, de 5 milioane, potrivit datelor neoficiale. Votul diasporei este important pentru că, începând cu anul 2004, rezultatul alegerilor prezidențiale a fost influențat în mare măsură de opțiunea românilor din străinătate. Din 1990, votul diasporei a mers cu precădere spre candidații dreptei.

Pentru românii care trăiesc în străinătate, urnele s-au deschis astă noapte, în Australia, Noua Zeelandă și Japonia și se vor închide luni dimineața, pe coasta de vest a Statelor Unite. În Europa Occidentală, unde trăiesc aproximativ 5 milioane de români, după date neoficiale, urnele se deschid vineri, la ora 12.00 Sâmbătă și duminică, de la ora 7.00.

Modificarea legii a permis pentru prima dată ca votul diasporei să se desfășoare pe parcursul a trei zile, iar anul acesta sunt 835 de secții de votare, aproape dublu față de alegerile europarlamentare. Numărul este de patru ori mai mare față de anul 2014, când, la ultimele alegeri prezidențiale, organizate de Guvernul Ponta, au fost deschise doar 238 de secții.

De data aceasta, s-au organizat secții pentru diaspora nu doar la ambasade și consulate, unde spațiile s-au dovedit prea mici, ci și la hoteluri, școli sau alte instituții, pentru a se reduce cozile din anii precedenți și chiar de la alegerile europarlamentare ale acestui an, când mii de români au rămas pe dinafară, după ore, chiar și zece, de așteptat.

Important, dacă se constată că vor fi oameni care stau încă la coadă la ora 21.00 în vreuna dintre cele trei zile de vot pentru diaspora, se prelungește procesul de votare până la 23.59.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7517 secunde