PREMIERĂ: Fumatul scade în rândul bărbaților!

211
PREMIERĂ: Fumatul scade în rândul bărbaților! - fumatori-1576746608.jpg
Lupta împotriva fumatului a înregistrat o premieră, ce poate fi considerată un "punct de cotitură": numărul bărbaților care consumă tutun a scăzut pentru prima dată pe plan mondial, o tendință observată la femei de mai mulți ani deja, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un raport publicat joi, informează AFP.

Această informație nu este deloc lipsită de consecințe, deoarece bărbații reprezintă marea majoritate (82%) din totalul de 1,337 miliarde de consumatori de tutun pe plan mondial, a precizat OMS, care analizează comportamentele fumătorilor și ale altor consumatori de tutun de aproape 20 de ani.

Până în prezent, OMS constatase "o creștere regulată a numărului de bărbați care consumă produse mortale fabricate din tutun", a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în același comunicat.

"Or, acum, pentru prima dată, observăm o scădere, datorită atitudinii mai ferme a guvernelor în fața industriei tutunului", a adăugat el, salutând totodată "acest punct de cotitură în lupta împotriva fumatului", care s-a produs în 2019 și care ar trebui să fie confirmat în viitor.

În aproape 20 de ani, numărul total al consumatorilor de tutun pe plan mondial a scăzut cu aproximativ 60 de milioane și a ajuns la 1,337 miliarde de persoane în 2018, potrivit celei de-a treia ediții a raportului mondial al OMS despre fumat.

Această scădere se explică prin scăderea cu aproximativ 100 de milioane a numărului consumatoarelor de tutun în aceeași perioadă, care a ajuns la 244 de milioane în 2018. În aceeași perioadă, numărul bărbaților care consumă produse pe bază de tutun a crescut cu 40 de milioane (1,093 miliarde în 2018).

Raportul OMS, care acoperă doar produsele conținând tutun și exclude țigaretele electronice, arată că tendința de creștere a numărului de fumători de sex masculin a fost stopată.

Potrivit previziunilor OMS, numărul consumatorilor bărbați ar trebui să scadă cu 2 milioane între 2018 și 2020 și va ajunge la 1,091 miliarde, urmând să scadă apoi cu 4 milioane între 2020 și 2025, când va ajunge la 1,087 miliarde.

Global, OMS prevede o scădere cu 10 milioane de persoane a numărului total pentru ambele sexe în raport cu 2018 și o nouă scădere de 27 milioane până în 2025.

Aceste cifre arată că eforturile de luptă ale țărilor pentru a învinge fumatul progresează, potrivit OMS, pentru care progresele rămân totuși insuficiente în raport cu obiectivele fixate de către guverne.

Raportul arată de altfel că în Asia de Sud-Est sunt înregistrate cele mai mari rate ale fumatului, dar acestea ar trebui să scadă cu rapiditate, potrivit OMS, pentru a ajunge la niveluri asemănătoare cu cele din regiunile europene și din Pacificul occidental.

În fiecare an, fumatul se află la originea a peste 8 milioane de decese, cauzând, în medie, moartea unui fumător din doi. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct al produselor din tutun, iar 1,2 milioane de decese reprezintă un rezultat al fumatului pasiv, potrivit OMS.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3163 secunde