Ziua României. VIDEO / Google aniversează 1 Decembrie cu un doodle special

de Cuget Liber Duminică, 01 Decembrie 2019 90
Google săbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României, printr-un doodle special cu tricolorul românesc.


Pe imaginea de start este scris numele motorului de căutare, iar în medalion flutură drapelul României.


Filmul de 2,22 de minute, postat de Google, începe cu un mesaj dedicat acestei zile: "Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România" și continuă cu o imagine cu harta țării "îmbrăcată" în drapelul național, cu mesajul "1 Decembrie. Iubește România! Arborează drapelul național!", iar în fundal se vede steagul României, alături de cel al Uniunii Europene.
Textele următoare cuprinse în doodle special dedicat Zilei Naționale a României transmit mesaje din istoria țării. Primul mesaj face referire la Mica Unire: "Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor, în parcursul secolului al XIX-lea", iar cel de-al doilea la momentul constituirii României Mari: "Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari".


Filmul mai prezintă imagini de la 1 decembrie 1918, dar și de la paradele militare organizate în prezent și se încheie cu mesajul "La Mulți Ani, ROMÂNIA!" scris pe culorile drapelul național.


Google își modifică logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.


În ultimii ani, Google a marcat Ziua Națională a României prin logo-uri speciale, dar și anumiți români celebri sau tradiții precum Constantin Brâncuși, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din lume) sau Mărțișorul.


Sursă: Agerpres
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei