Voluntari sau "turnători" la Poliție?

4873
2
Voluntari sau

Legea permite ca polițiștii să fie ajutați, în acțiunile lor, de oameni de bine, în baza unui contract de voluntariat. Puțini sunt, însă, cei care încheie un astfel de act cu oamenii legii.

Poliția Constanța are doar câțiva zeci de voluntari, la nivelul întregului județ. Reticența este pusă pe seama faptului că aceste persoane sunt considerate de societatea civilă drept "turnători" sau "ciripitori". De fapt, activitatea unui voluntar nu înseamnă doar să-și pândească vecinii pentru a strânge informații.

Rutiera are cei mai mulți voluntari
Structura cu cei mai mulți voluntari este Serviciul Poliției Rutiere. Potrivit insp. Marius Ghiță, în prezent, acest serviciu este ajutat de 23 de voluntari, cu vârste între 18 și 60 de ani. Aceștia primesc o legitimație și o insignă pe care se specifică faptul că sunt voluntari în cadrul respectivei unități, cât și o vestă reflectorizantă.
"În aproximativ 60% dintre cazuri, voluntarii sunt solicitați să participe la acțiunile pe linie de prevenire; împart pliante sau le explică cetățenilor, alături de polițiștii de la Rutieră, de ce este bine să ia măsurile de prevenție", a afirmat polițistul.
De asemenea, îi însoțesc pe agenții de la circulație în acțiunile de control. Nu au însă dreptul să legitimeze șoferii, să încheie procese verbale sau să dea amenzi. Sunt însă de un real ajutor, căci de multe ori sunt cei care îi ajută pe polițiști la măsurătorile efectuate în cazul accidentelor sau semnează ca martori pe actele întocmite participanților la trafic depistați în neregulă.

Ajutor la îngrijirea câinilor și tractarea mașinilor
Pe de altă parte, sunt voluntari care ajută Poliția Constanța prin prisma profesiei lor. Astfel, câinii polițiști din cadrul Poliției Mangalia sunt consultați de un medic veterinar din localitate, care și-a oferit serviciile ca voluntar.
"Pe lângă medicul veterinar, care are grijă de câini atunci când este nevoie, mai avem un voluntar care ne ajută, cu autoturismul său, să tractăm mașinile accidentate. Un alt voluntar, care are o autospecială pentru transport cadavre, ne ajută în acest sens, atunci când victimele nu au aparținători sau nu are cine să se ocupe. De asemenea, mai sunt câțiva voluntari care au mașini de teren, la care putem să apelăm pentru a ne deplasa în zonele greu accesibile din împrejurimi, de exemplu în perioade ca acestea, când mașinile de poliție răzbat mai greu. Avem cinci sau șase voluntari, dar care ne ajută foarte mult", ne-a declarat comisarul șef Nicolae Pescaru, șeful Poliției Mangalia. Dar, trebuie menționat, sunt și câțiva voluntari din rândul locuitorilor care le oferă informații oamenilor legii atunci când văd ceva suspect.

Mulți au renunțat…
Numărul voluntarilor este mult redus comparativ cu anii trecuți. Comisarul șef Iulian Mândruță, șeful Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Constanța, ne-a declarat că în 2006, când a apărut Legea 339, privind voluntariatul, erau numeroși colaboratori, în special din rândul membrilor asociațiilor de locatari. Între timp, interesul a scăzut considerabil.
"Noi ne așteptam să avem voluntari din rândul foștilor polițiști, ieșiți la pensie. Nu a fost însă așa. Cât privește cetățenii, probabil mulți se așteptau să primească o recompensă și cum au văzut că nu se pune problema de așa ceva, au renunțat", a afirmat polițistul.

Cum poți ajunge voluntar la Poliție?
Persoanele interesate să fie voluntari la Poliție se pot adresa, în acest sens, unității pe raza căreia domiciliază. Trebuie să știe, însă, că sunt necesare un cazier judiciar curat și carac-terizări frumoase din partea rudelor, colegilor de la muncă și vecinilor. Voluntarii sunt selecționați cu atenție, iar polițistul care îi aduce în această structură întocmește un raport detaliat pe care îl înaintează șefului Poliției Constanța. Ulterior, voluntarul va ieși pe teren însoțindu-l numai pe respectivul polițist, care va veghea asupra integrității lui fizice și, de asemenea, este răspunzător pentru acțiunile lui.
Printre atribuțiile voluntarului se numără: culegerea de informații privind persoanele predis-puse la comiterea de infracțiuni, sprijin logistic, participarea la patrulări, pânde, acțiuni de prevenire. El are dreptul să beneficieze de protecția Poliției, în timpul misiunilor, să solicite despăgubiri pentru daunele materiale survenite ca urmare a acțiunii de voluntariat. Pe de altă parte, are obligația să păstreze confidențialitatea informațiilor la care are acces, să nu depășească atribuțiile ce-i revin în calitate de voluntar și să nu folosească actele eliberate de Poliție în alte scopuri decât cele cărora le-au fost destinate.



Comentează știrea

admirator
2 februarie 2012
este o practica nociva

voluntarul este fie sarit de pe fix, fie rasplatit cu alteva. In primul caz nu te poti baza pe nebuni. In al doilea caz, sunt sursa unor ilegalitati comise de politie...legal. Pentru a rasplati ciripitorii. In acelasi timp, se pune problema corectitudinii informatiei unor nebuni sau oportunisti. Care incearca sa-si faca viata mai buna in zona in care stau, prin preluarea de mita de la vecini, ca sa nu le faca greutati. Chiar daca sunt corecti. In mod normal toate politiile din lume, apeleaza la informatori platiti, din zonele de interes. Cu potential infractional. (Lumea interlopa.) Si in momente critice. Nu cu infiltrarea de turnatori pe toate scarile, strazile cu case, etc... Acest sistem, al "voluntarilor" transforma Politia (dar si SRI, SPP etc.) in plagi antisociale, pe care oamenii le urasc. In loc de a fi ajutati de toata populatia, la nevoie, toti se feresc de ei...Si toti urasc ciripitorii care trag foloase necuvenite pe spinarea vecinilor. Apoi, un turnator trebuie sa fie ascuns, sa nu-l stie nimeni. Nu am auzit de vreo pisica cu zurgalai, care sa prinda soareci!

cava
6 mai 2015
turnatorii fura sub acoperire

majoritatea praduitorilor fura barabara cu militianu, eu stiu unu care a spart cartieru da ma dat pe mine pe goarna, lumea il stie de ,,marlanu,, il cheama Marin Ion si e din Galati, sta pe unde apuca ca la dat nevasta afara din casa, a fost vecin cu mine pina ma luat garda cind ies cu prietenii facem o chindie pe marlan

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Jaf armat în cartierul Km 4 - 5
Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
Stire din Eveniment : Șeful Poliției Constanța a donat sânge
Pagina a fost generata in 0.5343 secunde