Vise împlinite! Legământ sacru pentru tinerii marinari militari

3866

Articole de la același autor

118 studenți ai Academiei Naționale "Mircea cel Bătrân" și 87 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari "Amiral Ion Murgescu" au jurat credință patriei, într-un singur glas, ieri, la Constanța. Băieți și fete, tineri frumoși, unii dintre ei care abia au împlinit 18 ani, sunt viitorii militari gata să-și dea viața pentru România și oamenii ei. Unii se visează pe fregate sau corvete, conducând misiuni importante pe mările lumii, alții strategi inspirați. 


Sub un soare blând de sfârșit de octombrie, cu uniforma de gală, pantofii bine lustruiți de cu seară, arma lucind pe umăr, studenții din anul întâi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" și elevii din anul întâi ai Școlii Militare de Maiștri Militari "Amiral Ion Murgescu" s-au aliniat încă de la primele ore ale dimineții pe platoul din incinta unității de învățământ. Stau serioși, privesc înainte, către superiorii lor, abia dacă respiră și clipesc. Este momentul pe care l-au visat: depunerea jurământului de credință. 
Lângă ei, la câțiva pași, îmbrăcați cu haine de sărbătoare, cu buchete de flori în mână, le stau părinții, frații, surorile, bunicii. S-au trezit cu noaptea în cap, s-au pus pe drum, ca să ajungă la timp la ceremonie. Cu sufletele pline de mândrie și cu lacrimi în ochi, încearcă să prindă un moment în care să le facă cu mâna militarilor. 


"Ce frumos îi stă cu uniforma. Este bărbat!", spune cu voce ridicată bunica lui Cristian către bunicul, mai tare de-o ureche, venit de la Cogealac. Imediat, mama băiatului îi atrage atenția să vorbească mai încet și arată îngrijorată către tribuna unde se adunau șefii de la Forțele Navale. 


Ceremonia începe cu Imnul României, cântat din tot sufletul de toți cei prezenți, în acordurile fanfarei militare. Primii care i-au îmbărbătat pe "boboci" au fost chiar rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", comandor dr. Octavian Tărăbuță, și comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari "Ion Murgescu", comandor Viorel Vasile Roman. Apoi, jurământul a răsunat din piepturile celor peste 200 de tineri într-o singură voce, smulgându-le părinților și bunicilor încă o lacrimă, în timp ce priveau înmărmuriți tot ceremonialul. 


O carieră grea, dar frumoasă 
De altfel, întreaga festivitate a stat sub semnul unei emoții nedisimulate, născute din conștientizarea imensei responsabilități ce apasă, de acum, pe umerii viitorilor militari. 


"Încă din adolescență mi-am dorit să fac ceva diferit cu viața mea, față de foștii colegi, din școala generală și liceu, fapt pentru care am analizat în profunzime toate oportunitățile care mi se pot oferi după liceu și am realizat că Forțele Navale au reprezentat cea mai bună oportunitate pentru mine. Peste câțiva ani, mă văd la bordul unei fregate, menținând într-o stare foarte bună de funcționare toate echipamentele pe care le voi avea în responsabilitate", ne-a mărturisit Emanuel Florin Moroca, elev în anul întâi la Școala Militară de Maiștri Militari. 


Iar colega lui, Cătălina Stancu, recunoaște că a avut din copilărie visul de a intra în armată și a învățat mult pentru ca să și-l îndeplinească. 
"De mică mi-am dorit să intru în sistemul militar, am luptat din greu să ajung aici și mă simt mândră că sunt elev al Școlii Militare de Maiștri Militari ai Forțelor Navale. M-am pregătit mult, pentru că am știut că foarte bine pentru mine este aici, să mă diferențiez de restul lumii. Sper ca la sfârșitul celor doi ani de studiu să realizez ceva frumos", ne-a spus fata, fericită. 


"În curând o să navigheze pe mări și oceane!" 
"În curând o să navigheze pe mări și oceane și suntem mândri. Cel mai emoționant moment a fost cel al imnului, apoi al defilării", ne-a spus cu încredere și un zâmbet larg pe față tatăl studentului Alexandru Dulce Enescu. Împreună cu bunicii, părinții au venit din Urziceni, județul Ialomița, și au asistat cu bucurie la întreaga ceremonie. Nu mai au niciun marinar în familie, așa că lui Alexandru i-a revenit acum frumoasa misiune de a le duce numele departe. 


Mama Savianei Brișcuț a bătut și ea cale lungă ca să fie alături de fiica sa, studentă în anul întâi la Academia Navală. Oamenii sunt tocmai din Oradea, dar cei 900 de kilometri care îi despart nu par atât de mulți, în fața visului Savianei. 


"Ne punem în mașină și o luăm la drum. Și noapte și zi, nu contează, nu ne stă nimic în cale. O susțin, e alegerea ei, am încredere în ea și sunt mândră de ea. Nu pot să fiu modestă aici: sunt foarte mândră de ea. 900 de kilometri sunt, dar nu contează. Atât timp cât știu că ea este bine și face ceea ce își dorește, ceea ce îi place, sunt liniștită", ne-a declarat cu lacrimi în glas mama studentei. 


"Eu acolo vreau!" 
Andreea Stoica, din Focșani, a dat o carieră în învățământ pe una militară când, după ce a absolvit Liceul Pedagogic, a ales să se înscrie la Academia Navală. 


"Am vrut o nouă provocare și academia implică cele mai importante lucruri pe care le poți obține în viață, cum ar fi aventura, respectul și profesionalismul. Am avut o lecție la cultură civică, în care am predat despre armată, a fost prima mea lecție, care mi-a ieșit, într-adevăr, foarte frumoasă și atunci am zis: «Eu acolo vreau!»", spune Andreea. 


Părinții lui Denis Nicolici au ratat ceremonia jurământului. Când el a strigat din tot sufletul că jură credință patriei erau încă în tren, dinspre Severin spre Constanța, dar vor petrece următoarele zile împreună. 


"Mi-am ales această meserie deoarece îmi oferă două specializări: un brevet de ofițer și o diplomă de inginer. În plus, îmi pot îndeplini și visul de a călători peste tot în lume", ne-a spus Denis, cu multă nerăbdare în glas. 


Bunicul a fost cel care i-a arătat prima dată un vapor, când, la șapte ani l-a luat pe nava pe care era marinar. De atunci nu a mai avut pace și a știut că asta își dorește să devină și el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4594 secunde