Veteranii și soldații răniți în misiuni, umiliți de stat. Guvernul le-a anulat facilitățile, Fiscul îi execută

1361
1
Veteranii și soldații răniți în misiuni, umiliți de stat. Guvernul le-a anulat facilitățile, Fiscul îi execută - veterani-1470241159.jpg
Guvernul a modificat Codul Fiscal printr-o hotărâre care anulează efectele unei legi ce stipula scutirea de impozite pentru soțiile veteranilor. Modificarea afectează și persoanele cu handicap, dar și persecutații politic. Ultimii supraviețuitori ai celei de a doua conflagrații mondiale au dezvăluit că sunt nevoiți să plătească, din urmă, importante sume de bani, constând în impozite de care, până în acest an, erau scutiți. Mai mult decât atât, unii dintre acești veterani sunt persoane cu handicap, iar hotărârea prin care Guvernul Cioloș a cerut taxarea soțiilor veteranilor - HG nr. 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal - se aplică și acestei categorii defavorizate, dar și celor perse-cutați în regimul comunist.


Reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR) au confirmat, pentru "Evenimentul zilei", că bătrânii supraviețuitori ai războiului au primit citații de la Fisc prin care sunt obligați să returneze importante sume de bani, în contul impozitului aplicat pentru coproprietarul casei, terenului sau mașinii pe care o dețin, fie că este vorba de soție, copii sau alte rude apropiate. Până în acest an, veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial nu li s-a cerut acest lucru. Ei beneficiau de gratuitate conform Legii 44/1994. Prin aceeași lege, veteranii trebuiau să beneficieze și de medicamente gratuite sau compensate. 


Însă, așa cum a declarat colonel în rezervă Dumitru Angheloiu, din cadrul ANVR, sunt membri ai asociației care nu numai că nu au beneficiat de aceste drepturi, dar au fost somați să plătească peste 2.000 de lei, impozit datorat pe câțiva ani în urmă. "Problema este că sunt oameni, la țară, cărora statul nu s-a obosit să le mărească indemnizația de veteran, de 180 de lei, neavând alte venituri. Este vorba de militari, adevărați eroi, care supraviețuiesc la peste 90 de ani, fără alte resurse. Acum, pe ei îi obligă să plătească impozit pentru copii și soțiile care figurează ca și proprietari în actele casei. De unde vor plăti acești oameni?", se întreabă colonelul Angheloiu. Oficialul ANR a declarat că numărul supraviețuitorilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial este de aproximativ 150.000, în toată țara. Dintre aceștia, 15-20.000 sunt veterani de război iar diferența o reprezintă văduvele veteranilor, care nu s-au recăsătorit.


Pe de altă parte, reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir", care reprezintă militari care au luptat în Teatrele de Operații, au declarat că sunt șocați de faptul că li se cer banii înapoi atât veteranilor, cât și celor care suferă de handicap grav sau accentuat, atâta timp cât o bună parte dintre militarii care au luptat în Afganistan, Irak sau Bosnia se află în scaune cu rotile. Marius Apostol, președintele AMVVD a declarat, pentru "Evenimentul zilei" că asociația pe care o conduce va înainta un memoriu adresat premierului Dacian Cioloș și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.


Prin Hotărârea de Guvern nr. 159/2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 208/21.03.2016, au fost aduse o serie de modificări și completări Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016 în materia impozitelor și taxelor locale. În HG promulgată de Guvernul Cioloș se arată că scutirea de la plata impozitului pentru clădirea, terenul sau mijlocul de transport deținute în coproprietate, inclusiv în cazul soților, se aplică doar pentru cota parte de proprietate deținută de bene-ficiarul scutirii și nu pentru întregul bun. Mai exact, dacă, până acum, bunul, fie el casă, teren sau mașină, era scutit dacă veteranul, persoana cu handicap sau persecutatul politic locuia acolo sau îl deținea împreună cu altcineva, acum, scutirea se aplică doar pentru aceste categorii, iar coproprietarul, fie că este soție sau copil, plătește impozitul integral.


Comentează știrea

Badiu Viorel
4 august 2016
privilegii

Intr o tara normala rudele veteranilor platesc impozite .E vorba de scutirea la plata a nevestelor,amantelor,copiilor etc si despre impozitul veteranilor de razboi. Si eu sunt umilit zilnic ca trebuie sa platesc impozite la stat!! Daca eu nu as plati si nimeni nu ar mai plati atunci statul s ar desfiinta. Autorul articolului isi imagineaza ca statul produce bani si ar trebui sa i cheltuie dupa bunul plac. HULUBEI mergi la scoala!!!Esti un analfabet economic!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4023 secunde