Unități militare în buricul târgului. Ce spuneți despre relocarea lor?

3072
Unități militare în buricul târgului. Ce spuneți despre relocarea lor? - unitatimilitare-1553881072.jpg

Articole de la același autor

Constanța este un oraș în plină expansiune în ceea ce privește latura imobiliară. Dacă vechea cetate a Tomisului excelează la ceva, cu siguranță este vorba despre construcția de case, de blocuri, de ansamble rezidențiale. Astfel, în ultimii ani, au apărut noi cartiere, în care își duc veacul zeci de mii de constănțeni. Această dinamică a afectat în egală măsură atât populația, cât și una dintre instituțiile fundamentale ale statului: armata.

Ei bine, în acest fenomen ce se derulează cu viteză uluitoare, se ridică un semn de întrebare: mai sunt oportun amplasate unitățile militare din Constanța? Și nu vă grăbiți să răspundeți, nu urmați primul impuls, firesc de altfel, având în vedere câte tunuri imobiliare, câte mangle s-au făcut cu terenuri la Constanța. Priviți însă spre viitor și imaginați-vă cum va arăta orașul peste, să zicem, 20 de ani.

Un exercițiu de imaginație 


Am purtat recent o discuție pe acest subiect cu un fost militar de carieră, astăzi pensionar rezervist. Am pornit de la un exemplu clar, cel al unităților militare din Tomis Nord.

Locația a fost aleasă foarte bine la "momentul T 0": strategic, la margine de oraș, armata având la dispoziție terenuri arhisuficiente - Slavă Domnului! - pentru desfășurare de trupe și echipament militar. Numai că acea configurație de acum 4-5 decenii nu mai corespunde realității.

La ora actuală, unitățile militare sunt înconjurate de mii de case și blocuri, numai în cartierul Baba Novac/Anadalchioi locuind vreo 8.000 de constănțeni.

Priviți cu atenție harta Constanței și țineți cont că urmează foarte curând investiții masive în zonele Energia, VIVO!, Aurel Vlaicu etc. Sunt ferm convins că, peste 20 de ani, ceea ce era odinioară margine se va transforma în buricul târgului. Și atunci, nu ar fi o idee bună aceea de relocare a unităților militare?

În caz de necesitate, militarii au nevoie de spațiu de manevră, de ușurință de mișcare pe căile de acces, ceea ce sună cam a poveste la ora actuală. Pe aleile înguste, printre mașini, copaci și alte acareturi, cam greu se vor mișca DAC-urile, TAB-urile etc.

Mai mult, după cum îmi confirma și interlocutorul amintit, în eventualitatea unui conflict armat, printre primele obiective lovite de inamic ar fi unitățile militare. Și cum gard în gard cu unitățile sunt blocurile și casele, vă imaginați ce pierderi însemnate ar fi în rândul populației civile.

Un campus militar nou-nouț 


Pe de altă parte, relocarea unităților militare ar aduce cu sine, cel puțin teoretic, un mare avantaj. În acest nou "moment T 0", tot pe terenurile statului, spre Valu, spre Ovidiu, spre Cumpăna, indiferent de direcție,

s-ar putea construi campusuri militare complexe: unități de instrucție, depozite de muniție, cămine pentru personalul militar, poate chiar și o instituție de învățământ, una medicală etc.

Cred că s-ar face o economie consistentă la buget, iar militarii ar avea la rându-le condiții decente de viață. Nu ar mai trebui să se chinuie prin chirii, ar avea la îndemână școală pentru copii și un mic spital în care

să-și trateze afecțiunile ei și familiile lor.

Pare un scenariu fantezist, dar ar putea fi perfect realizabil, dacă administrația locală, conducerea Armatei Române, în colaborare cu administrația centrală, și-ar uni forțele în această direcție esențială pentru siguranța națiunii.

Cine ar pune în practică această idee ar rămâne în mod precis în istoria Constanței, drept un vizionar!

XXX

Până atunci, rămânem cu betoane, cu sârmă ghimpată, cu gropane și noroaie… 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4623 secunde