Un șofer care folosea apa de gură a picat la etilotest! Atenție la acest produs de igienă

de Cuget Liber Marţi, 03 Decembrie 2019 1408
Caz șocant în Gorj! Un bărbat a folosit apă de gură și a ieșit pozitiv la testarea cu aparatul etilotest după ce a fost oprit în trafic de polițiști. Analizele de sânge făcute apoi la spital au arătat că șoferul nu consumase alcool. Bărbatul cere acum schimbarea legii. El susține că ar trebui să se stabilească o limită la aparatul de testare care să facă diferența între alcoolemia rezultată dintr-un spălat pe dinți cu folosirea apei de gură, un consum de câteva bomboane cu lichior, sau un sirop medicinal, scrie romaniatv.net


Un bărbat din localitatea Bumbești, județul Gorj, a avut o surpriză extrem de neplăcută în momentul în care a fost oprit de polițiști și testat în vederea stabilirii alcoolemiei. Acestuia i-a ieșit valoarea de 0,03 mg/l alcool în aerul expirat. Rezultatul nu a fost cauzat de vreo băutură alcoolică, ci de apa de gură folosită de bărbat.

Contrariat de rezultat, dar și pentru că și-a dorit să le demonstreze polițiștilor că are dreptate, gorjeanul a mers imediat la spital cu agenții de la rutieră, unde i s-au recoltat probe de sânge, iar rezultatul făcut de un laborator de specialitate a indicat valoarea zero.


Daniel este inginer și spune că a fost nevoit să piardă mai multe zile și să achite diferite sume de bani, deși era nevinovat. Bărbatul fusese oprit în trafic pentru că ar fi depășit viteza legală pe un drum european.

„I-am solicitat agentului să-mi prezinte însă înregistrarea care atestă viteza cu care am circulat. Acesta, vizibil iritat, mi-a comunicat că înregistrarea o prezintă doar la solicitarea instanței de judecată. Ulterior, vizibil iritat, mi-a solicitat să mă supun testării cu alcooltestul.


Am acceptat fără nici o reținere știind că nu am consumat băuturi alcoolice. În urmă testării mele mi-a comunicat că a rezultat o valoare de 0,03 mg/l alcool în aerul expirat. Bineînțeles fără să-mi arate vizual citirea aparatului. I-am explicat agentului că nu consumasem băuturi alcoolice de aproximativ o lună de zile și că, probabil, rezultatul este determinat de apă de gură Listerine pe care o folosesc zilnic. De altfel, de la momentul la care folosisem acest produs nu trecuseră nici zece minute. I-am explicat agentului de poliție că nu am consumat alcool, sincer nici nu l-am crezut, și am cerut să-mi arate aparatul de testat și să-mi dea posibilitatea să mai suflu încă odată. Mi-a explicat că singură soluție de a-mi arăta nevinovăția este de a merge la spitalul orășenesc Bumbești-Jiu, să-mi fie recoltate probe biologice", menționează șoferul în plângerea depusă la Judecătoria Târgu Jiu împotriva sancțiunii și citată de adevărul.ro

Pentru a-și dovedi nevinovația, omul a fost pus pe drumuri, între laboratoare de analize, ghișee și instanța de judecată.

A circulat aproximativ o lună de zile cu o dovadă, după care, în urma rezultatelor de laborator, i s-a eliberat permisul de conducere. Coșmarul nu s-a terminat aici. El trebuie să mai meargă în instanța de judecată, pentru a se apăra, pentru a anula sancțiunea primită.


Nu este primul caz de acest fel. Apă de gură, folosită pentru igiena orală, îi poate lăsa fără permis de conducere pe șoferi, dacă sunt testați cu aparatul etilotest. Medicii de Institutul de Mecină Legală din Timișoara spun că, timp de aproximativ 20 de minute, alcoolul din această substanță este sesizat de aparat în aerul expirat. Singura variantă ca șoferii să nu rămână fără permis este să ceară recoltarea probelor biologice.

Conform Codului rutier, o concentrație cuprinsă între 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur în sânge este considerată contravenție și e pedepsită cu 21-50 de puncte amendă și cu suspendarea permisului pentru 180 de zile. Dacă alcoolemia depășește 0,5 g/l de alcool pur în sange, șoferul are dosar penal și riscă între 1 și 5 ani de închisoare.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei