Un recidivist ia asupra sa faptele de corupție pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare Sorin Bogdan Zvîrcolescu

300
Un recidivist ia asupra sa faptele de corupție pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare Sorin Bogdan Zvîrcolescu - 57b3c556c09ac06cd6e1b4db8ae208e4.jpg

Articole de la același autor

Ieri, la Tribunalul Constanța s-a judecat cererea de revizuire a dosarului în care Sorin Bogdan Zvîrcolescu a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență.

Elementul de noutate în baza căruia inculpatul, prin avocatul său, Cătălin Dancu, a solicitat revizuirea dosarului este declarația unui anume Valeriu Florin Dumitraș, recidivist și cercetat în alte dosare penale, care a susținut atât în fața procurorilor DNA, cât și, ieri, în fața magistraților, că el ar fi fost cel care l-ar fi constrâns pe Zvîrcolescu să comită fapta, fiind totodată și "creierul" întregii afaceri cu comisioane din banii strămutaților din Bulgaria. Mai mult, el ar fi avut legături cu o anumită persoană din Guvern, care s-ar fi ocupat de rezolvarea cu rapiditate a cererilor de restituire a despăgubirilor date de Statul Român cetățenilor care au fost strămutați din Bulgaria.
Legăturile de "afaceri" dintre cei doi au demarat în urma unui împrumut pe care Sorin Zvîrcolescu l-ar fi luat de la Dumitraș, în valoare de 20.000 de euro, și la care cel din urmă tot adăuga penalități pentru neplată. Pentru a-și recupera banii, Dumitraș s-ar fi folosit de Zvîrcolescu pentru a-i găsi "clienți" - persoane dornice de a-și recupera mai repede despăgubirile de la stat, și din banii cărora era per-ceput un "comision" de 20 - 25 la sută.

Spune că-l amenința și îl bătea pe Zvîrcolescu
"Eu sunt persoana care a ținut legătura cu un funcționar din Guvernul României pentru a face demersuri în privința cazului Bulgaria, pentru a primi despăgubirile mai repede. Nu pot dezvălui identitatea acestui funcționar" - a spus Dumitraș în fața judecătorilor.
Tot el a spus că Zvîrcolescu nu a intrat vreodată în legătură cu funcționarul de la București, "dacă ar fi știut cine este acela, probabil că l-ar fi chemat în instanță, așa cum sunt și eu chemat acum". Cu privire la faptul că a fost audiat abia acum câteva luni, la DNA Constanța, Dumitraș a spus că… atunci a fost chemat și că în timpul procesului lui Zvîrcolescu instanța nu l-a citat niciodată.
"Eu nu m-am prezentat din proprie inițiativă, deși cunoșteam că procesul este în curs pentru că nu am crezut că se va ajunge la o condamnare cu închisoarea odată ce nu au fost comise acte de violență" - a mai spus martorul.
Mai mult decât atât, Dumitraș a recunoscut că l-a și bătut în câteva rânduri pe Zvîrcolescu pentru că nu-i dădea banii și îl ducea cu vorba, iar că alteori a pus niște băieți să-l sperie… tot prin bătaie.
El a spus că din cauză că avea cazierul "pătat" a fost nevoit să se folosească de Zvîrcolescu, pentru a da credibilitate "afacerii". "În această "combinație" nu putea să realizeze singur operațiile, fără să-l controlez. Telefonul lui se afla la mine și vorbea numai în prezența mea" - a mai declarat Dumitraș.
Martorul audiat ieri a mai declarat că din cei 20.000 de euro, el și-a primit deja 6.000 de euro, de la părinții lui Zvîrcolescu.

DNA-ul nu crede în acest martor
Reprezentantul DNA-ului a solicitat respingerea cererii de revizuire, pe motiv că, în timpul audierilor, martorul Dumitraș nu a știut să răspundă, concret, la mai multe întrebări legate, strict, de procedura de primire a banilor și de întocmirea dosarului privind despăgubirile.
Pe de altă parte, avocatul lui Zvîrcolescu, Cătălin Dancu, a spus că procurorii DNA i-ar fi respins mai multe cereri în apărare, care, din punctul său de vedere, erau utile în aflarea adevărului. El a amintit că un anume martor din dosar, respectiv fostul primar de la Albești, Marian Gâscan, ar fi declarat mincinos, și că acesta din urmă ar fi știut de existența lui Dumitraș și "filiera" folosită pentru recuperarea banilor de la Guvern.
Magistrații au amânat pronunțarea pentru data de 17 iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0097 secunde