Un nou proces pierdut de România la CEDO. Daunele: 10.000 de euro

336
Un nou proces pierdut de România la CEDO. Daunele: 10.000 de euro - 1-1582040794.jpg

Articole recomandate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat marți împotriva României într-un proces intentat de cetățeanul român Marcel Dan Cînța, apreciind că în cazul său s-au încălcat prevederile a două articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, limitându-i-se dreptul de a-și vedea fiica din cauza unei boli mintale.

CEDO a reținut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8, privind dreptul la respectarea vieții private și de familie din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și, cu cinci voturi la două, că a existat o încălcare a articolului 14 privind interzicerea discriminării, se menționează în decizia publicată pe site-ul instituției.

Cazul se referea la restricții privind contactele reclamantului cu fiica sa, Curtea constatând în special că deciziile interne de restricționare ale întâlnirilor sale cu aceasta s-au bazat parțial pe faptul că acesta avea o boală mintală. Instanțele au ordonat ca reclamantul să-și contacteze fiica doar de două ori pe săptămână în prezența fostei sale soții, cu care copilul urma să locuiască.

Cu toate acestea, instanțele nu au reușit să efectueze nicio evaluare semnificativă pentru a explica de ce sănătatea sa mintală ar trebui să fie un motiv pentru a reduce drepturile de contact, chiar dacă nu au existat dovezi care să demonstreze că nu poate avea grijă de fiica sa, se menționează în hotărârea CEDO. De asemenea, instanțele nu au examinat în mod corespunzător acuzațiile potrivit cărora copilul nu poate fi singur în prezența și grija reclamantului și nu au au arătat în ce fel au luat în considerare interesul superior al copilului și modalități alternative de contact, mai apreciază CEDO.

Statul român este condamnat la plata către reclamant, în termeni de trei luni din momentul în care hotărârea este definitivă, a sumei de 10.000 de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6153 secunde