Un adevăr crud și o întrebare fără răspuns: Cine răspunde de viețile militarilor?

4499
4
Un adevăr crud și o întrebare fără răspuns: Cine răspunde de viețile militarilor? - 4-1499157177.jpg




Tot timpul am susținut că militarii vor putea fi cu adevărat puternici doar atunci când vor fi uniți. Ani la rândul, au fost o mare amorfă de cadre tăcute și disciplinate. Ordinele se executau și… atât. Nimeni nu avea curaj să își apere sau să își revendice nici cel mai elementar drept. Și Armatei îi convenea de minune această stare. Militarul disciplinat nu întreabă unde îi este asigurarea de viață când pleacă în misiune, nici nu se plânge că tehnica pe care o folosește este atât de veche și uzată încât îi pune viața în pericol. După prăbușirea MIG-ului lângă Kogălniceanu, militari americani aflați în județul Constanța povesteau că ei nu s-ar fi urcat într-un asemenea avion nici pentru 1 milion de dolari. Asemenea avioane trebuie să ajungă la muzeu, nu în aer. 


Dar militarul român acceptă și să se urce în MIG, și să meargă în misiuni în camioane vechi de 40 ani sau să cutreiere mările cu nave bune de casat. M-au amuzat comentariile de zilele trecute ale unor bătrâni ofițeri, trecuți de mult timp în rezervă. Camioanele DAC 665T sunt foarte bune și că doar niște idioți ar putea da vina pe tehnică în accidentul de zilele trecute. Că ce ar vrea domnii militari, să fie duși în misiuni cu limuzina, cu taxiul? Ei, care au fost în armată acum 10,20 de ani, s-au înțeles de minune cu aceste camioane, care sunt printre cele mai bune din armatele NATO. Serios? Pentru acești cunoscători nu am decât o singură întrebare: Dacă s-ar fi aflat copiii voștri în acel camion mai aveați această părere?


Militarii români trebuie să pună punct acestui abuz de încredere oarbă la care sunt supuși de statul român. Militarii români trebuie să aibă drepturi. Dreptul la demnitate, la un loc de muncă SIGUR și corect plătit, dreptul de a se putea opune nedreptăților și abuzurilor. Haina militară nu trebuie să mai fie cârpa de șters pe jos a unora sau altora aflați vremelnic în fruntea țării. Ofițerii, comandanții și toți superiorii ierarhici să răspundă pentru ordinele lor și pentru modul în care gestionează destinele acestei armate. Comandantul de unitate care a dispus plecarea în misiune a camionului DAC să răspundă pentru tragedie, așa cum în mediul privat orice administrator răspunde inclusiv cu libertatea de siguranța angajaților săi. Răspunderea să fie pe verticală, de sus în jos. Un ordin să aibă greutate, dar și răspundere.

Iar lucrurile vor începe să se îndrepte abia atunci când vocea militarilor va putea fi auzită. Iar acest lucru se va putea face prin organizarea militarilor în sindicate, organizații sau asociații profesionale. Bineînțeles, respectându-se anumite prevederi clare. Mulți vor zice că acest lucru este interzis prin regulamentele militare. Și ce dacă? Regulamentele se pot schimba. Așa cum a făcut-o și Franța ducă ce a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza interdicției privind asocierea militarilor francezi la un sindicat. Judecătorii de la Strasbourg au constatat, în două cazuri separate, că libertatea de asociere a militarilor ar putea fi supuse unor "restricții legitime", dar nu și a interzice "pur și simplu înființarea unui sindicat sau să se alăture unui sindicat ", așa cum face Franța. În momentul de față, puține armate europene, mai ales NATO, mai interzice militarilor acestor drepturi.






Comentează știrea

Dinu
4 iulie 2017
Pe sepentine

Luand in consideratie ca acel vehicol era in stare buna de functionare, ramane de analizat inabilitatea conducatorului auto. La coborare pe o panta si cu serpentine, cobori in trapta de viteza pe care ai folosi-o la urcat. Lege nescrisa a soferior de orice fel cu experienta in condus. Altfel poti sa rupi pedala de frana daca ai scapat "camionul" la vale ca nu se mai opreste decat in decor, ceea ce s-a si intamplat. E logic, nu? Anchete cu piesele ramase din camion pot duce si la alte concluzii, realitatea e cruda !

George B
5 iulie 2017
pe cand o verificare a DNA si prin armata

Lucrurile sunt grave de tot in acest minister. De ce nu se autosesizeaza DNA sa ia putin la intrebari si comandantii si sefii din armata. Sa explice justifice cum isi rotunjescunii veniturile de ajung sa ia si 10.000 de lei. Sunt unitati unde se fac distrugeri de mat.periculoase iar comandantii sunt vesnic abonati (a se vedea structurile din CLI). Au Oscar pe viata. Si noi vrem tehnica si materiale, vrem investitii cand ei doar mananca banii armatei si ii doare in c u r de subordonati. SGP-isti pacaliti cu echipamentul ande an, munciti ca niste sclavi. Dar cei din CLI care au obligatia de a asigura cu tehnica si materiale armata nu vad decat sa-si umfle veniturile, sa cheltuie aiurea banii armatei. La unitati ITS-uri doar pe hartie, materiale nu se dau ca "nu sunt", ITP cu bani din buzunarul soferilor (pentru anumite deficiente), verificarile autov la iesirile in cursa se fac de cele mai multe ori fictiv, indisciplina in trafic, sustrageri de combustibil prin umflarea foilor de parcurs si multe foarte multe nereguli pe care nu le vede nimeni dar comandantii si sefii sunt foarte buni, toti sunt de OSCAR .... Asta e armata din ziua de azi!

MIHAI
17 iulie 2017
ARMATA ROMANA

Editorialul ne duce cu gandul la Budai Deleanu , autorul " Tiganiadei " , in care tiganii au acceptat sa participe cu armata lor la razboi , cu conditia ca Vlad tepes sa le asigure paza pe timpul cat trec prin paduri , si la sfasitul zilei de mars , sa gaseasca corturile intinse si mancarea preegatita . Teoretic autorul editorialului are in mare masura dreptate . Era bine daca in paralel cu cerintele armatei ar fi mentionat si situatia actuala a societatii si economiei romanesti , a faptului ca institutii la fel de importante ca armata si fara de care armata n-ar fi ceea ce ne dorim ,sufera de mult mai multe lipsuri , situatie care nu impiediuca majoritatea celor care nu se bucura de prea multe avantaje sa-si faca datoria . Armata nu poate fi mai buna decat este societatea , politica si economia . Problema care trebuie rezolvata dar nu prea se vad sanse, este coruptia care impiedica orice incercare , orice initiative de mai bine . A reduce problemele armatei la chestiuni de natura sindicala , este doar un fel de a ocoli adevaratele probeme ale țării in general si ale armatei in special .Sa nu uitam ca atunci cand lupta se duce pentru cauze drepte , nu intotdeauna tehnica si soldele sunt hotaratoare . Avem destule exemple de armate moderne care n-au facut mari ispravi in principalele zone de conflict din lume , precum si rezultate eroice obtinute de armate fara dotare moderna , solde mari si confort .si mai este ceva : daca armata are lipsuri , este datolrita faptului ca se recruteaza din civili .

eu
24 iulie 2017
articol instigator

Dar cine raspunde pentru vietile copiilor, a civililor care au parte de "beneficii", utilizand sistemul sanitar, educational, juridic etc.?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.585 secunde