Trei ani de mister total. Cazul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, "îngropat" intenționat? "Ancheta bate pasul pe loc"

3741
6

Articole de la același autor

Au trecut trei ani de la prăbușirea elicopterului SMURD în apele lacului Siutghiol, iar răspunsurile așteptate de atâta lume au întârziat să apară. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat ancheta de la Parchetul Militar însă, de atunci și până în prezent, s-a bătut pasul pe loc.

Ziua de 15 decembrie 2014 avea să fie una neagră pentru echipajul SMURD alcătuit din medicul Laura Vizireanu, asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, pilotul comandor Petre Cătuneanu și copilotul căpitan Ginel Claudiu Crăcănel. Aparatul de zbor se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu, după ce efectuase o misiune medicală și trebuia să alimenteze cu combustibil. Ancheta ar fi trebuit să elucideze misterul tragediei, de ce elicopterul s-a prăbușit aparent fără niciun motiv.

Generalul de brigadă Gheorghe Cosneanu, șeful Secției Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, se ocupă în prezent de ancheta în cadrul căreia au fost audiate sute de persoane, pe parcursul a peste 1.000 de ore, din cadrul IGSU, ISU "Dobrogea", MAI, MApN, ANR, ARSVOM și lista poate continua.

În ciuda eforturilor, cel mai important aspect din cadrul anchetei, cauza prăbușirii elicopterului, încă a rămas neelucidată, în mod oficial. De asemenea, procurorii militari nu au reușit să stabilească dacă membrii echipajului puteau fi salvați și dacă autoritățile au intervenit în mod defectuos.

Întorcându-ne înapoi în timp putem enumera câteva hibe în intervenția autorităților, astfel că este greu de crezut cum răspunsurile au întârziat să apară. Mai întâi, pompierii militari au fost nevoiți să vâslească până în apropierea epavei, întrucât aceștia au plecat cu o barcă pneumatică fără motor. Până ca aceștia să ajungă lângă elicopterul prăbușit, un voluntar plecat cu o barcă pescărească se afla acolo de peste un minut. O altă hibă a fost reprezentată de iluminarea precară, pentru că pompierii nu au reușit să pună în funcțiune generatorul.

"Din momentul preluării dosarului de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, totul a devenit învăluit în mister. Sunt colegi care lucrează în cadrul anchetei care-mi spun că nici măcar ei nu mai știu ce să mai creadă și parcă cineva vrea să treacă timpul și să se aștearnă uitarea. A trecut atât timp și nu s-a aflat nimic. Concluziile le puteți trage singuri, fără să fabric scenarii conspirative. Din ce știu, ancheta bate pasul pe loc și trist este că se bate intenționat", afirmă surse din Secția Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Comentează știrea

Inspector Javert
16 decembrie 2017
Uitare vs Prescrierea faptelor

Intre a se "asterne uitarea " si "prescrierea faptelor " este o diferenta enorma.Una este sa te uite oamenii de rand si alta este sa te "uite " procurorii".Omul de rand nu-ti ia banii ptr uitare pe cand procurorul da. Dosare celebre ,uitate de catre procurori: "Revolutia din 89" &"Mineriadele".Iliescu mai are putin si intinde copita ,fara sa plateasca crimele pe care le-a savarsit,Petrica e bine merci cu sotia lui cea tinerica,isi traieste a doua tinerete,domnii procurori, avansati in posturi cheie si remunerati gras , ca sa uite,mortii cu mortii si uite asa. Ce-i mare lucru sa faci praf un dosar ,mai ales unul in care sunt si victime?Se ia o lepadatura ,o lichea ,din magistratura, i se face o oferta de viitor,functii si remuneratii pe masura dosarului si gata,lepra iti face dosarul praf. Deci de 3 ani ancheta bate pasul pe loc, deci va dati seama ce secatura de magistrat ancheteaza acest caz. PS.In acest dosar , nu cred ca este vorba de incompetenta ci de coruptie.Doar cineva corupt care a acceptat si postul de cioclu,poate tergiversa acest dosar timp de 3 ani.

Gogu Steriade
16 decembrie 2017
Eroare de pilotaj !

S-au jucat cu moartea , moartea a castigat jocul ! Pilotii sunt vinovati pentru tragedie , problema pentru care se bate pasul pe loc cu ancheta este alta ...achizitie , costuri ptr. mentenanta , operatiunea ptr. salvare , etc , deci ....dupa tragedie au iesit alte rahaturi la suprafata si cineva trebuie protejat !

nae
16 decembrie 2017
ce zice porcul

acest elicopter usor fusese deviat de la menirea lui catre salvarea pe mare de catre nicusor betivanul,mult putin i s-a adaugat echipament suplimentar asa ca a devenit mai greu si mai greu de condus,drept dovada s-a prabusit pe un lac linistit

nicu
16 decembrie 2017
ISU impotent

In acest caz ISU a fost depășit de situație. Se toaca bani mulți la ISU fără rost. Mulți cred ca ar fi trebuit sa facă pușcărie în cazul asta.

O
16 decembrie 2017
Pla

Și sa ne aducem aminte și de declarațiile harapului Arafat care contrazicea martorii și spunea că nu se puteau auzi țipetele săracilor care au murit. Un prost și jumătate devenise și expert in acustica și sunet. ISU e sistem securistice conduși de tâmpiți și care s-au remarcat numai prin incompetenta.

Cetatean
17 decembrie 2017
3 ani fara voi:(((

Am citit comentariile anterioare si doresc sa fac cateva precizari. Elicoptetul a fost cumparat de Consiliul Local dar verificat de Autoritatea Aeronautica Romana care a avizat functionarea si darea in exploatare a elicopterului. Pilotii erau experimentatzi si profesionisti desavarsiti. Probabil eroarea umana a fost cauza tragediei, ei au murit ca niste eroi si nu ajuta pe nimeni un astfel de verdict. Dumnezeu sa-i odihneasca!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9592 secunde