Timbrul de mediu se va schimba din toamnă. Ar putea fi taxați toți șoferii. Până atunci, toți care au plătit taxa vor primi banii înapoi

7027
3
Timbrul de mediu se va schimba din toamnă. Ar putea fi taxați toți șoferii. Până atunci, toți care au plătit taxa vor primi banii înapoi - taxapoluare-1467650253.jpg

Articole recomandate

Ministerul Mediului lucrează la o nouă variantă a taxei de timbru, iar până în toamnă ar putea veni cu o versiune echitabilă pentru toată lumea, a declarat, ieri, ministrul de resort, Cristiana Pașca Palmer, la Palatul Parlamentului. Mai mult, ministrul a anunțat că toți cei care au plătit această taxă vor primi banii înapoi pe cale administrativă, pentru a nu fi blocată activitatea instanțelor cu solicitări de restituire a timbrului de mediu.


"Lucrăm la o nouă variantă de taxă de timbru. Avem un grup de lucru și sper ca, până în toamnă, când reintrăm în activitatea intensă pe domeniul acesta, să venim cu o variantă care sper să fie mai echitabilă pentru toată lumea și inclusiv pentru principiul "poluatorul plătește", care e de fapt fundamentul unei astfel de taxe", a spus Palmer.


Conform unui comunicat din 13 iunie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, iar în acest context a fost constituit un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislației existente, în concordanță cu reglementările naționale și europene în vigoare.


"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 
9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. În fapt, conform Deciziei, CJUE declară că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii", menționează sursa citată de Agerpres.


Timbrul de mediu, declarat ilegal


Timbrul de mediu a fost declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiție. Din acest moment, toți proprietarii care au achitat taxa după 15 martie 2013 își pot cere banii înapoi, în instanță.


Vestea bună este că proprietarii își vor primi banii integral și nu în tranșe, pentru că Ordonanța guvernamentală care stipulează că statul trebuie să înapoieze sumele în rate nu se referă și la timbrul de mediu.


Noua decizie a CJUE, dată pe 9 iunie, vine în contextul unui proces civil intentat de un clujean împotriva Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj. Reclamantul a cumpărat, în iunie 2013, un autovehicul second-hand fabricat în 2006 și înmatriculat inițial în Germania. Pentru a putea înmatricula mașina în România, autoritățile i-au impus clujeanului plata sumei de 5.300 lei (aproximativ 1.193 euro) cu titlu de timbru de mediu, în baza Ordonanței de Urgență nr. 9/2013 emise de Guvernul Ponta. Cumpărătorul a contestat decizia de impunere a autorităților la Tribunalul Cluj, iar după ce instanța i-a respins solicitarea de restituire a sumei percepute, s-a adresat Curții de Apel Cluj care, la rândul său, s-a îndreptat pentru clarificări către CJUE.


În final, Curtea de Justiție a UE a decis că timbrul de mediu ridică probleme din două puncte de vedere. Pe de o parte, este vorba de încurajarea vânzării de vehicule rulate național în detrimentul importurilor de vehicule second-hand din alte state membre, în condițiile în care OUG nr. 9/2013 prevede că sunt scutite de timbrul de mediu vehiculele pentru care s-a plătit una din taxele anterioare (specială, de poluare, respectiv pentru emisii poluante). Pe de altă parte, este vorba de modalitatea de percepere a timbrului de mediu, în condițiile în care proprietarul unei mașini deja înmatriculate și pentru care nu s-a plătit nicio taxă (fie pentru că autovehiculul a fost înmatriculat anterior datei de 1 ianuarie 2007, fie pentru că statul i-a restituit taxa plătită) poate utiliza mașina fără a achita timbrul de mediu până la vânzarea acesteia. Or, acest fapt creează o discriminare față de proprietarii unui vehicul similar importat dintr-un alt stat membru, care pot utiliza bunul doar timp de 90 de zile înainte de a fi obligați să-l înmatriculeze și, deci, să plătească timbrul de mediu.


Comentează știrea

marinel
5 iulie 2016
poluare

Astia sint timpiti? De ce sa platim de 3 ori pentru aceeasi chestie? Taxa de poluare este deja inclusa in pretul combustibilului.

nicu
5 iulie 2016
taxe

asa e corect, toti posesorii auto sa plateasca taxa de mediu; sa plateasca si taxa de liniste in locul celor care si-au facut baruri si liceeni de 14-15 ani le fac vanzare pentru ca in clasa e obositor.

Cosmin Stoica
5 iulie 2016
Castiguri rapide la domiciliu!

Castiguri rapide la domiciliu! Numai pentru cei care au nevoie urgent de bani, acum: castigati simplu, printr-un program deja verificat si care functioneaza excelent! Trebuie doar sa aveti calculator si conexiune la internet. Nu e necesara niciun fel de experienta! Va asiguram noi toata instruirea de specialitate, gratuit! Pentru detalii, intră acum pe site-ul http://bit.ly/294Cexh

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2914 secunde