A sosit vremea plății!

Temniță grea pentru Dănuț Căpățînă. Ce se întâmplă cu averea sa ilicită

1598
6
Temniță grea pentru Dănuț Căpățînă. Ce se întâmplă cu averea sa ilicită - fond2-1499272334.jpg
Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățînă, se poate considera norocos, după ce Curtea de Apel București i-a înjumătățit pedeapsa inițială, de 13 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Judecătorii au decis că Dănuț Căpățînă este vinovat de spălare de bani și luare de mităm și l-au condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare.m De asemenea, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe Căpățînă, în primă instanță, la 4 ani și 4 luni de închisoare, în cadrul unuim alt dosar. Ieri, în jurul orei 16.00, acesta a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. 


A sosit vremea plății pentru cel care a condus Spitalul Județean Constanța din anul 2009 și până când a fost prins în flagrant luând mită, în luna mai a anului 2016. De atunci și până în prezent, tot universul lui Dănuț Căpățînă s-a prăbușit și au început să apară condamnările la închisoare cu executare, două la număr, dar și trimiteri în judecată. Fostul manager al Spitalului Județean era mereu prea ocupat pentru a da explicații în legătură cu neregulile sesizate în unitatea medicală pe care o păstorea și, cu o atitudine arogantă, reușea mereu să se eschiveze de întrebările deranjante. 


A reușit până la un moment dat, când procurorii DNA au intrat pe fir și au pus la cale un flagrant ce avea să-i termine cariera lui Căpățînă și să scoată la iveală o parte dintre neregulile făcute în perioada în care a activat ca manager al spitalului. După ce a fost prins în flagrant, Căpățînă a fost condamnat de Tribunalul București, în primă instanță, la 13 ani și 4 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de spălare de bani și cinci infracțiuni de luare de mită. 


Judecătorii Curții de Apel București au decis ca fostul șef al Spitalului Județean să fie condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Alături de pedeapsa cu închisoare, Căpățînă nu va avea voie să fie ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și nici nu va avea dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat sau funcții de conducere într-o entitate economică privată sau de interes public. 


De asemenea, în cadrul aceluiași dosar, judecătorii au redus durata pedepsei principale aplicată lui Constantin Virgil Ivan, pentru dare de mită în formă continuată, de la 2 la 1 an de închisoare cu suspendare. 


Apartamente și sume de bani, confiscate 


Fostul manager a fost trimis în judecată de DNA în august 2016, alături de Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăți, precum și persoanele juridice SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuț Căpățînă) și SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL, având ca acționar și administrator pe Dănuț Căpățînă). Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpățînă a pretins, de la mai mulți reprezentanți de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei, din care a primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei. 


Instanța a dispus confiscarea sumelor de 187.858,59 euro, 27.900 dolari și 4.768.698,78 lei față de Dănuț Căpățînă, care mai trebuie să achite 10.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, judecătorii au decis confiscarea unor terenuri în suprafață totală de 2.236 mp, aparținând soției fostului manager al Spitalului Județean, Lucica Simona Căpățînă. Nu în ultimul rând, trei apartamente ce figurează în administrarea firmelor Picus Consulting și Performance Profile au fost confiscate. 


Căpățînă mai are o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare, dată în luna august 2016 de Tribunalul Constanța, într-un dosar în care este acuzat că a fraudat un contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare a oxigenului medical din spital. 


Comentează știrea

Dragnea
6 iulie 2017
La pușcărie cu penalii

Urmează Mazăre, patronul de la zip escort, și mulți alții.

angajat al scju
6 iulie 2017
urmatorii

Urmeaza Androne Violeta si toata sleatca ei. A inceput sa se faca dreptate. Nu trebuiesc iertati.

Ct
6 iulie 2017
hmm...

spitatlul judetean e plin de asa oameni.... prea putine flagrante, fata de spaga care curge de ani buni in sistemul medical... tot tipa ca au salarii mici, dar cine ii intreaba care este calitatea muncii depusa de ei? cum trateaza pacientii care de fapt le platesc salariile ? e putin, pt Romania, sa ofere un salar net de cca 4000 lei unei asistente ? evident , NU.... traieste ea din salar? partial ,caci spaga lunara e mai mare decat salariul...o intreba cineva de spaga? ha ha ha... iti rade in fata , si intra din nou pe facebuciuc, preocarea ei cca 80% din programul de 8 ore...

DODO
6 iulie 2017
vesnica eroare

medicii nu trebuie sa conduca spitalele asta sa o faca eventual economistii sau cineva cu studii de management -administrativ Doctorii sa-si faca meseria si sa ceara cele necesasare conducerii ( si asa pleaca multi afara , ii mai bagam si pe cei ramasi la zbirna asa o sa ne tratam cu felcerii )

macovei tinel
6 iulie 2017
ani grei?

Daca dl Capatana isi constitutie un depozit cu mita primita, in 6 ani de zile, la o banca oarecare (hai sa nu dam nume), se va alege cu o dobanda de cca 20.000 euro. Asta inseamna pe undeva pe la cca 280eu/luna. In conditiile in care domnia sa nu va trebui sa isi faca griji in ceea ce priveste a avea un acoperis deasupra capului si/sau hrana zilnica. Suna cunoscut? Mie imi pare soarta ..medie a unui roman. Diferenta este ca dl Capatana ar avea, in 6 ani de zile de trai romanesc-mediu, 1.000.000 euro. Suna a dreptate, ce sa zic! Dle Capatana, la cat mai multe sapunuri alunecoase va urez! Va urez ca banii primiti ca mita care v-au mai ramas sa fie folositi in scopuri chirurgicale plastice. Adica, pentru o reconstructie anala! Apropo, sper ca mama dvs, pe care am avut (ne)placerea de a o cunoaste personal si care s-a laudat cu baietii ei, e mandra in continuare de dvs.

Cristina
26 august 2017
Merita ani si mai multi de puscarie

Acest domn Capatana a fost directorul Laboratorului de analize, Synevo,(Medicover Rombel) cum ii spunea pe vremea aceea, inainte de a deveni directorul spitalului jud. Cta. Eu eram angajata laboratorului in functia de biolog si aveam un salariu de 300 euro pe luna( lucrand in ture de noapte), in timp ce acest nenorocit de Capatana avea 5000 de euro pe luna, el si toata sleahta lui de la conducerea laboratorului. Sper domnule Capatana, sa-ti putrezeasca oasele in puscarie si vorba domnului de mai sus: la cat mai multe sapunuri alunecoase.

Pagina a fost generata in 0.5535 secunde