Tehnică de bruiaj în Penitenciarul Poarta Albă. Cui trebuie să-i vină de hac

850
Tehnică de bruiaj în Penitenciarul Poarta Albă. Cui trebuie să-i vină de hac - fondbruiajpenitenciar-1591294404.jpg

Articole de la același autor

Statistica întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor arată că, în ultimii trei ani, din unitățile de detenție din țara noastră au fost confiscate mii de telefoane mobile. Mai mult, amploarea pe care au luat-o, în această perioadă, cazurile de înșelăciuni prin metoda "Accidentul", ai căror autori au fost, în multe situații, persoane aflate după gratii, a convins autoritățile că trebuie luate măsuri cu privire la accesul telefoanelor mobile în penitenciare.

Un control eficient al comunicațiilor și al accesului telefoanelor mobile după gratii este dificil de realizat, motiv pentru care responsabilii au stabilit să instaleze sisteme destinate blocării convorbirilor nelegale.

"Un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii 374/2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost elaborat de Guvern. Absența unor mijloace de control eficiente a radiocomunicațiilor nelegale ale persoanelor private de libertate a generat creșterea numărului de convorbiri dintre deținuți și terțe persoane, efectuate în alte condiții decât cele prevăzute de lege, astfel că, în prezent, riscul săvârșirii infracțiunilor prin intermediul telefoanelor mobile constituie un motiv de îngrijorare la adresa ordinii și siguranței publice, prin valorile sociale puse în pericol prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanță, inclusiv a telefoanelor mobile, de către persoanele private de libertate", au transmis reprezentanții Ministerului Justiției.

Concret, gardienii au depistat, din 2017 până în prezent, peste 7.000 de telefoane mobile ascunse în penitenciare. Drept pentru care, la inițiativa Ministerului Justiției, Guvernul României a aprobat în ședința din 27 mai proiectul de lege pentru modificarea Legii 374/2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor.

"Modernizarea instituțională a ANP este unul din obiectivele mandatului. Am rezolvat împreună cu ANP provocările pandemiei la adresa siguranței deținuților și angajaților. Acum ne concentrăm pe modernizările necesare și pe recuperarea celor opt ani precedenți pierduți în reforma sistemului penitenciar. Când infractorii adoptă noi strategii infracționale, noi adoptăm noi strategii de contracarare", a afirmat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

XXX

Polițiștii au sesizat, în repetate rânduri, de-a lungul ultimilor ani, faptul că deținuți încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă se foloseau de telefoane mobile și de complicii din exterior pentru a escroca oameni.

De exemplu, potrivit anchetatorilor, timp de mai multe luni, Fabian Ionuț E., de 37 de ani, a acționat în complicitate cu persoane private de libertate la Poarta Albă, primea instrucțiuni de la aceștia și ridica banii de la persoanele escrocate de respectivii. Anchetatorii au arătat că, în felul acesta, ar fi fost escrocate aproximativ zece persoane, valoarea pagubei ridicându-se la peste 100.000 de lei. Suspectul a fost reținut și a ajuns după gratii, alături de complicii săi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8081 secunde