Ancheta DIICOT a ajuns la final

Țeapă record la Constanța: cum a fost înșelat statul cu 180 de milioane de euro!

4790
Țeapă record la Constanța: cum a fost înșelat statul cu 180 de milioane de euro! - fondcomplotafaceristiromanigreci-1415035481.jpg

Articole de la același autor

Afacerile cu cereale s-au dovedit extrem de profitabile pentru o grupare infracțională transfrontalieră. Zeci de indivizi - români, greci și bulgari - au complotat și au prejudiciat statul român cu aproximativ 180 de milioane de euro.

O amplă anchetă a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a ajuns la final, iar ieri, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a 30 de inculpați. Este vorba despre cetățeni români, greci și bulgari, acuzați că au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Liderii grupării erau un român, un grec și doi bulgari care, potrivit anchetatorilor, au pus la cale un mecanism cu ajutorul că-ruia, timp de patru ani, mai precis în intervalul 2007 - 2011, au prejudiciat statul român cu sute de milioane de lei. La nivelul Constanței, gruparea era coordonată de omul de afaceri Alexandru Lucian Giuglea.

"Prejudiciul creat bugetului consolidat al sta-tului se ridică la valoarea de peste 680 milioane de lei (aproximativ 180 de milioane de euro)", ne-au precizat anchetatorii.

Îmbogățiți din afaceri cu cereale

Pentru a-și atinge scopul, inculpații s-au folosit de zeci de societăți comerciale, din domeniul comerțului cu cereale.

"Pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit. Liderii grupului infracțional organizat au atras în grupare alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, au sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracțională 30 de societăți comerciale românești, structurate pe două categorii. O primă categorie era constituită din societăți comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăți cu un comportament fiscal și contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist. O altă categorie era constituită din societăți comerciale de tip «fantomă» înființate de cetățeni bulgari special recrutați de către liderii grupului infracțional organizat. Societățile de tip «fantomă» emiteau în favoarea societăților beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantități mari de cereale, operațiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor", au precizat reprezentanții DIICOT.

Ulterior, sumele virate în baza respectivelor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor «fantomă» în cele ale unor societăți din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăților beneficiare, administrate de liderii grupului infracțional organizat.

Cei 30 de inculpați, în frunte cu afaceristul constănțean Alexandru Lucian Giuglea, au fost trimiși în judecată, ieri, dosarul fiind înaintat spre soluționare la Tribunalul Constanța. Suspecții sunt anchetați în libertate.

A mituit un polițist de la Rutieră

Menționăm că nu este prima dată când afaceristul constănțean Alexandru Lucian Giuglea ajunge în atenția oamenilor legii. Acesta a fost prins în flagrant, în 2013, când a încercat să mituiască cu 100 de euro un polițist de la Rutieră, pentru a scăpa de o amendă. Afaceristul a fost surprins, în dimineața zilei de 18 iulie 2013, când mergea pe contrasens pe B-dul Regina Elisabeta. În fața anchetatorilor, el a declarat că este nevinovat, susținând că nu știa că printre actele pe care le-a înmânat polițistului erau și bani. La finalul cercetării judecătorești, magistrații au dispus condamnarea lui la șapte luni de închisoare cu suspendare.

"Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", au concluzionat procurorii DIICOT.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.338 secunde