RCA-ul îți plătește până și înmormântarea

Te-a călcat mașina? Iată cum poți "mulge" firmele de asigurări

1351
2
Te-a călcat mașina? Iată cum poți

Este știut că, în cazul unui accident rutier care s-a soldat doar cu daune materiale, nu mai este necesară deplasarea la Poliție pentru constatarea tamponării. Procedura este opțională, nu însă și obligatorie astfel că vă puteți duce la Poliție, unde va fi întocmit procesul-verbal de constatare, și abia apoi veți ajunge pe mâna societăților de asigurare.
Mai exact, potrivit legislației românești în domeniu, în cazul evenimentelor în care au fost implicate două vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societăților de asigurări se poate face și în baza unui formular tipizat, eliberat de societățile de asigurări.
În documentul respectiv șoferii trebuie să consemneze circum-stanțele producerii accidentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum și pe cele din propriile polițe de asigu-rare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Preferați negocierea sau un proces de lungă durată?
În cazul unui accident rutier soldat cu vătămarea corporală trebuie să știți că aveți dreptul la despăgubiri, atât materiale, cât și morale. Pentru a primi pretențiile materiale solicitate va trebui să faceți dovada cheltuielilor pe care le-ați făcut. În cazul despăgubirilor morale, sunteți liber să solicitați orice sumă doriți, căci magistratul care judecă dosarul vă va acorda atât cât crede el de cuviință, raportat strict la situația dvs. și la jurisprudența din România.
Dacă ați fost vătămat și vreți să evitați să pierdeți ani în șir prin săli de tribunale, puteți purta o serie de "negocieri". Partea vătămată, șoferul care își recunoaște vina și societatea de asigurare la care acesta este înscris se pun la aceeași masă și văd dacă ajung la un numitor comun. Dacă se depășește această etapă, iar nemulțumirile persistă, cea care va trebui să decidă este instanța de judecată, ne-a declarat, ieri, Georgeta Popa, director Omniasig.
Toate pretențiile solicitate va trebui să le demonstrați prin probe. Despăgubirile pot viza, potrivit legii, diferența dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu documente fiscale, și indemnizația primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul își desfășoară activitatea și/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării și a concediului medical. Se poate obține și venitul mediu lunar net realizat din alte activități, probat, de asemenea, cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat. În cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare se poate obține salariul de bază minim brut pe economie. Trebuie precizate și cheltuielile prilejuite de accident (cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamen-tul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentație suplimentară, conform prescripțiilor medicale, probate cu documente justificative, și care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare). Până și cheltuielile privind persoanele care au îngrjit victima pe perioada incapacității de muncă, dacă prin certificatul medical se recomandă acest lucru, trebuie precizate în fața instanței de judecată.
În caz de deces din accident rutier, cei îndreptățiți să primească despăgubiri sunt ascendenții (părinții decedatului), descendenții (copiii decedatului), frații decedatului și soțul supraviețuitor. Ei pot primit despăgubiri reprezentând cheltuielile de înmormântare, inclusiv pentru piatra funerară, precum și cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative; cheltuielile cu transportul cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul până la localitatea în care se face înmormântarea; veniturile nete nerealizate și alte eventuale cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului și până la data decesului dacă acestea au fost cauzate de producerea accidentului; daunele morale: în conformitate cu legislația și jurisprudența din România.
În procesul penal îndreptat împotriva celui care este vinovat de producerea accidentului este parte și societatea de asigurări la care cel vinovat avea întocmită polița de asigurare.

Surpriza noului Cod Civil!
Noul Cod civil ce va intra, se pare, în vigoare în luna septembrie, va aduce modificări și în ceea ce privește procesele privind vătămările corporale din culpă ori uciderile din culpă. Mai precis, "penalul" nu va mai ține în loc "civilul", așa cum spune un vechi principiu de drept, potrivit căruia judecata în fața instanței civile se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale.
Art. 1365 din noul Cod Civil spune că "instanța civilă nu este legată de dispozițiile legii penale și nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce privește existența prejudiciului ori a vinovăției autorului faptei ilicite". Prin urmare, victimele din accidentele rutiere nu vor fi nevoite să aștepte ani de zile pentru soluționarea procesului penal, când ar putea deschide un proces civil ce ar putea fi soluționat mult mai repede.



Comentează știrea

fed2
15 mai 2012
MAI DOCUMENTATI-VA...

1.Noul C.civ. a intrat in vigoare de la 1 octombrie ....2011. Prin urmare este in vigoare deja... nicidecum nu va intra in vigoare in luna septembrie 2012! 2.Cat priveste faptul ca "penalul tine in loc civilul"... mai studiati ...Decizia nr. 2592/15.09.2004, pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Comercială): "obligația de plată a asigurătorului izvorăște din contractul de asigurare și singura condiție pentru nașterea acestei obligații....este producerea evenimentului asigurat. De la această dată se naște și dreptul la acțiune, potrivit art. 3 din Decretul nr. 167/1958. Prescripția dreptului la acțiune împotriva asigurătorului nu este suspendată pe perioada soluționării procesului penal în care a figurat ca inculpat conducătorul auto vinovat de producerea accidentului rutier." Prin urmare, intrebati specialisti sau documentati-va de-adevaratelea ... nu de pe "goagle"...

hmm
15 mai 2012
incurajator

"Dacă ați fost vătămat și vreți să evitați să pierdeți ani în șir prin săli de tribunale, puteți purta o serie de "negocieri". " Mda, foarte incurajator articol.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.332 secunde