Supărări în rândul gardienilor de la Penitenciarul Poarta Albă

2327
Supărări în rândul gardienilor de la Penitenciarul Poarta Albă - fondreparatiipenitenciar-1578866027.jpg

Articole de la același autor

De prea mulți ani, în penitenciare s-au făcut doar "reparații de doi lei", fără investiții consistente, atrag atenția oamenii din sistem. Iar în urma acestei situații au de suferit gardienii, care ajung să lucreze în condiții dintre cele mai teribile, inclusiv fără acces la apă curentă sau toalete. 


Unitățile de detenție din țara noastră au nevoie de investiții. O admit și guvernanții, o tot subliniază sindicaliștii din sistemul penitenciar. Doar că, în vreme ce guvernanții fac proiecte și promit realizarea de noi penitenciare, sindicaliștii arată că nici unitățile aflate în prezent în funcțiune nu sunt întreținute corespunzător. Și nu au de suferit numai deținuții, ci și gardienii, care ajung să lucreze în condiții dintre cele mai dificile. 


Astfel, de exemplu, potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, în Penitenciarul Constanța – Poarta Albă au fost investiți puțin peste 82.000 de lei în reparații, pe parcursul lui 2019. Bani care au ajuns în reparații ale pavilionului administrativ, ale clubului de cadre, ale popotei, depozitului și vestiarului de la sala de sport a angajaților. În toate zonele amintite au fost realizate gletuiri, zugrăveli, s-a vopsit, au fost înlocuite calorifere, armături sau fitinguri. "Valoarea reparațiilor curente din penitenciare pornește de la câțiva bănuți și nu reușește să se închidă pe total la cele câteva mii indicate în documentul transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor. Realitatea este tristă și va trebui să se investească în 2020. Nu doar în materie de reparații curente, ci și la capitolul investiții în îmbunătățirea condițiilor de muncă", au arătat sindicaliștii. 


Reamintim că, în trecut, angajații Penitenciarului Poarta Albă chiar au organizat proteste, în fața unității, prin care au reclamat condiții de muncă necorespunzătoare. La vremea respectivă, gardienii de la punctele de lucru de pe perimetru acuzau că nu au acces la toalete, la apă curentă, iar în foișoare temperaturile ajung la extreme, în lipsa unor aparate de climatizare. După organizarea protestului, reprezentanții penitenciarului au dispus o serie de măsuri minime pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, arătând că urmează să fie realizate investiții importante, ulterior.  


Prea multe cazuri de ultraj. Trebuie măsuri pentru descurajarea lor!


Referitor la alte probleme care ar trebui soluționate în timp scurt, sindicaliștii arată că, în 2020, urmează să preseze autoritățile cu privire la: ocuparea posturilor vacante din sistemul penitenciar, drepturile prevăzute în Statutul polițiștilor de penitenciare, creșterea salarizării, plata orelor suplimentare restantă din 2016 – 2019 și, foarte important, înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj. "S-au înmulțit cazurile de ultraj împotriva polițiștilor de penitenciare. Zilnic, sunt unul sau două cazuri, astfel că propunem modificarea articolului din noul Cod Penal, să fie introduși în textul de lege și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare alături de polițiști și jandarmi, astfel încât să descurajeze și să sancționeze faptele de agresiune ale deținuților îndreptate împotriva personalului de penitenciare", au arătat reprezentanții FSANP. Un alt neajuns vizează echipamentul de serviciu. 


"Există numeroasele sesizări cu privire la calitatea echipamentului de serviciu al lucrătorilor din sistemul penitenciar, precum și la imposibilitatea uniformei de a asigura respect, prestanță și identitate profesională. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și unitățile subordonate se află în imposibilitatea de a înlocui componentele uzate, în timp util.


Nu există un echipament de serviciu care să poată fi purtat în funcție de anotimp, angajații fiind nevoiți să folosească aceleași articole de echipament (bocanci, pantaloni, șapcă) atât în anotimpul de iarnă, cât și cel de vară. La nivel de sistem nu există o procedură clară care să poată permite achiziționarea articolelor de echipament de serviciu pentru angajații ale căror echipamente se deteriorează înaintea expirării termenelor prevăzute de legislația în vigoare", au mai subliniat sindicaliștii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4346 secunde