Submarinul "Delfinul", legat de 24 de ani la cheu. Mai are oare șanse de activare?

4482
Singurul submersibil din dotarea Armatei Române, submarinul "Delfinul", stă legat la cheu de peste două decenii. Mulți se îndoiesc că se va mai scufunda vreodată, motiv pentru care au și început să apară păreri că ar trebui fie transformat în muzeu, fie dus la fier vechi. Dar Forțele Navale și Ministerul Apărării Naționale nu vor să renunțe la el, deocamdată!

1996 a fost ultimul an în care submarinul "Delfinul" a mai avut misiuni în larg. La vremea respectivă, submersibilul era scos aproape lună de lună în larg, în diverse misiuni: de cercetare, de patrulare, de trageri. De atunci însă au trecut 24 de ani în care submarinul a rămas legat de cheu, pentru că acumulatorii motorului sunt epuizați și trebuie înlocuiți.

Promisiuni pentru investiții în acumulatori și alte dotări de care ar mai avea nevoie submarinul au tot existat de-a lungul celor două decenii. Dar, până în prezent, nu s-au concretizat. Acesta a și fost motivul pentru care, în ultimii ani cel puțin, mai multe voci, atât din rândul militarilor, cât și al veteranilor, au vehiculat că ar fi mai fezabilă ideea de a transforma submarinul în muzeu. Mai ales că suma necesară pentru achiziționarea acumulatorilor se ridică undeva la 20 de milioane de dolari.

Ministerul Apărării Naționale și Forțele Navale nu renunță, însă, la ideea reabilitării submarinului "Delfinul". Cel puțin la nivel declarativ…

"Submarinul «Delfinul» prezintă limitări în exploatare datorate, în special, epuizării resursei tehnice la unele echipamente specifice. În acest moment, sunt în curs de analiză diverși operatori economici specializați, cu experiență în repararea submersibilelor, fiind luate în calcul și experiențele altor națiuni în asigurarea mentenanței echipamentelor similare de proveniență ex-sovietică.

O decizie privind derularea activităților de revitalizare va fi stabilită în funcție de competențele operatorilor economici identificați și de alocațiile bugetare din bugetul Forțelor Navale", ne-a precizat col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale.

În prezent, după cum a arătat reprezentantul structurii militare, "submarinul «Delfinul» este folosit pentru activități de reprezentare și pentru pregătirea de specialitate a ofițerilor și maiștrilor militari din Forțele Navale".



Programul de dotare cu alte trei submarine, unul "de perspectivă"


Despre submarinul "Delfinul" se spunea că este unul dintre cele mai performante submersibile din lume. Dar realitatea este că tehnica avansează. Motiv pentru care, în urmă cu doi ani, se discuta la nivelul Ministerul Apărării Naționale de un program ambițios de dotare a Forțelor Navale cu trei submarine. Programul intitulat "Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice" este, și în acest moment, la nivel de intenție.

"În ceea ce privește programul de dotare a Forțelor Navale cu submarine noi, este un program de perspectivă, aflat în stadiul de fundamentare și de întocmire a documentelor programatice solicitate de legislația internă. Menționăm că acest program de înzestrare este strict dependent de resursele bugetare alocate Forțelor Navale pentru anii viitori și de graficele de execuție/financiare a celorlalte programe de înzestrare aflate în derulare, cu încadrare în bugetul alocat Forțelor Navale", a mai afirmat col. Corneliu Pavel.

XXX

Submarinul "Delfinul" a fost construit în URSS și predat României în 1985, după ce, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Rusia a pretins României să predea submarinele pe care le deținea, respectiv "Delfinul" (predecesorul celui de acum), "Marsuinul" și "Rechinul".

Actualul "Delfinul" este din clasa Kilo, unul dintre cele mai moderne submarine din Marea Neagră, descris ca "vânător de submarine nucleare". Are o lungime de 72,9 metri, 10 metri lățime și proiectat să semene cu "picătura de apă alungită". În imersiune, atinge 17 noduri, iar la suprafață, 8 - 10 noduri. De la achiziționare și până în 1996, participa la misiuni aproape lunar, fie de cercetare, patrulare, recunoaștere etc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4342 secunde