SOS la ISU Dobrogea! Angajați puțini, fără dotări și spații insuficiente!

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 04 Februarie 2020 814
Pompierii constănțeni se confruntă cu numeroase lipsuri: personalul este insuficient, atât pe autospeciale, cât și pe ambarcațiuni. Totodată, spațiile nu sunt destul de mari pentru a avea și săli de antrenamente și mai ales zone pentru gararea dotărilor. În același timp, însă, numărul solicitărilor este în creștere. Practic, după cum a arătat conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, „un echipaj ISU a fost solicitat la fiecare 30 de minute!”. 


Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” este o instituție unde se lucrează la foc continuu. Solicitările curg, fie că este vorba despre incendii care trebuie lichidate, persoane sau animale care au nevoie să fie salvate etc. Drept dovadă, anul 2019 a adus un volum mai mare de muncă comparativ cu anii anteriori. De exemplu, autospecialele de stingere au intervenit la 1580 de situații de urgență, în condițiile în care în 2018 au răspuns prezent la aproximativ 1200 situații de urgență. Pe de altă parte, echipajele SMURD au intervenit la peste 15.160 de solicitări, dintre care cele mai multe pentru stabilizare și transportul unor bolnavi – aproximativ 7400 de solicitări, iar aproximativ 4500 de solicitări pentru accidente. Un număr considerabil de intervenții. Potrivit col. Gheorghe Popa, inspectorul șef ISU, un echipaj al instituției a fost solicitat la fiecare 30 de minute. „Timpul mediu de așteptare pentru stingerea incendiilor a fost de 13,8 minute. Iar din totalul de 474 de incendii, au fost salvate 77 de persoane, un număr în scădere față de anul trecut, când au fost salvate 121 de persoane”, au arătat reprezentanții ISU. 


Nu sunt alpiniști și conducători de ambarcațiuni
Solicitări sunt din ce în ce mai multe, însă ISU Dobrogea se confruntă și cu destule lipsuri, care riscă să îi pună în pericol desfășurarea activității. Astfel, potrivit reprezentantului ISU Dobrogea, cea mai importantă provocare o reprezintă lipsa personalului specializat. „Procentul de încadrare este relativ mic în comparație cu numărul activităților. Ne confruntăm cu lipsa personalului specializat, a alpiniștilor, a conducătorului de ambarcațiuni sau a îmbuteliatorului de fluide, cât și a echipajelor de sine stătătoare în statul de organizare pentru ambarcațiunile din dosare. Pe autospeciale nu este asigurat numărul de persoane necesar, conform ISU 01. Totodată, este subdimensionat cu personal Compartimentul de Avizare – Autorizare și Compartimentul Control și Activități Preventive”, a arătat col. Gheorghe Popa. 


Căștile de protecție asigurate în procent de 54% 
Nici în ceea ce privește dotările situația nu este roz. Astfel, pompierilor le sunt asigurate căștile de protecție cu vizor în procent de 54%, costumele în procent de 43%; combinezoanele sunt asigurate în procent de 8%, pentru șoferi, iar centurile de siguranță în procent de 51%. 


Probleme sunt și în ceea ce privește spațiul în care se află unitățile ISU Dobrogea. „Spațiile de lucru ale sediului unității și a două subunități nu asigură condiții de lucru optime. Încăperea dispeceratului comun ISU – SAJ este subdimensionată, iar lipsa spațiilor de garare a tehnicii primite în ultimii ani duce la o uzură prematură. De asemenea, ne aflăm în imposibilitatea amenajării unor puncte de antrenament în fiecare subunitate, astfel pot fi repercusiuni în pregătirea efectivelor pe linie operativă”, a mai arătat reprezentantul ISU Dobrogea. 


Având în vedere lipsurile cu care se confruntă instituția, există riscul să fie afectată activitatea, a mai atras atenția conducerea inspectoratului. „Este riscul neasigurării unui răspuns dimensionat proporțional cu amploarea situației de urgență, în condițiile în care un echipaj deservește mai multe categorii de tehnică. De asemenea, există riscul să nu fie atinse standardele de performanță și eficiență propuse ca urmare a uzurii tehnice a mijloacelor de mobilitate (autospecialele de stingere cu apă și spumă) și a condițiilor de lucru de la unele subunități – Stația de pompieri Tuzla și Detașamentul de pompieri Cernavodă”, a mai arătat conducerea ISU. 


De menționat că, în continuare, inspectoratul constănțean se confruntă cu vechimea autospecialelor de stingere. Dacă ambulanțele SMURD sunt relativ noi, majoritatea având sub 10 ani vechime, în ceea ce privește autospecialele, situația este îngrijorătoare: 16 dintre acestea au peste 10 ani vechime, iar 14 au mai puțini ani de folosință. 


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei