Sens giratoriu în forma cifrei 8. "E o chestiune de timp până vor începe accidentele!"

10806
6
Sens giratoriu în forma cifrei 8.
Constănțenii au parte în anul 2018 de multe sensuri giratorii, sub diferite forme. Societatea Confort Urban, aflată în subordinea Primăriei Constanța, a terminat de amplasat un nou tip de sens giratoriu, pe strada Soveja. Acesta deservește intrarea și ieșirea într-un supermarket aflat în construcție și este în forma cifrei 8. Ideea este contestată de unii șoferi, fiind deocamdată neînțeleasă, însă rutieriștii explică raționamentul formei noului sens.

Sensul cu pricina a fost amplasat între Palatul Copiilor și Delfinariu, la intersecția străzilor Soveja și Chiliei, ca urmare a construirii unui supermarket în zonă. Forma inedită pe care o are, față de celelalte sensuri giratorii din municipiul și stațiunea Mamaia, a fost explicată de reprezentanții Serviciului Rutier Constanța.

"În județul Cluj, există un sens giratoriu în formă de triunghi. Sensul giratoriu nu trebuie să fie neapărat rotund. Regulile de circulație și semnalizarea rutieră permit funcționalitatea sensului giratoriu, nu forma. S-a optat pentru acea soluție pentru ca traficul să fie calmat și să fie redusă viteza", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef Ciprian Sobaru.

De cealaltă parte, șoferii nemulțumiți de "invenția" administratorului tramei stradale sunt de părere că forma neobișnuită va deruta participanții la trafic și că vor fi probleme în ceea ce privește fluidizarea traficului.

"Este doar o chestiune de timp până când va avea loc primul accident. Din cauza formei ciudate, mulți șoferi nu-și vor păstra banda. Gândiți-vă doar câte probleme avem din cauza șoferilor care abia știu să circule într-un sens giratoriu «tradițional». Cred că o să avem accidente și tamponări aici săptămânal. Nici pentru fluidizarea traficului forma nu mi se pare o idee inspirată, oricum cei care l-au făcut știu mai bine probabil și doar timpul va stabili cine are dreptate", ne-a precizat Andrei N., un șofer constănțean.

v v v

Reprezentanții Serviciului Rutier Constanța admit că nu există o formulă care să garanteze o fluiditate excelentă a traficului sau să reducă numărul accidentelor, însă toate sensurile giratorii pot suferi modificări pe parcurs, chiar și după amplasarea acestora.

"Se fac studii de trafic, dar acestea nu sunt exacte, ele sunt proiecții. De obicei, administratorul drumului face un studiu sau angajează o firmă care să facă asta. Ulterior, pe baza studiului, se înaintează o propunere către Poliția Rutieră, iar noi putem accepta sau nu. Toate modificările făcute nu sunt bătute în cuie, se pot schimba pe parcurs", a adăugat Ciprian Sobaru.

În prezent, în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia există 44 de sensuri giratorii, numărul "rondourilor" triplându-se în ultimii șapte ani. Sensul giratoriu în forma cifrei opt este penultimul amplasat în municipiul Constanța, ultimul fiind amplasat pe Șoseaua Mangaliei, tot în urma construirii unui alt supermarket. 

Comentează știrea

Soare
7 ianuarie 2018
Sens Giratoriu

E o mare broasca!!! Bravo

constantin morar
7 ianuarie 2018
loc parcare

intrebare pt Confort urban: in spatele blocului ati amenajat parcarea( asfaltat si trasat locuri de parcare) ...in locul unde exista canalizare este voie sa se faca rezervare pt loc parcare?

fani
8 ianuarie 2018
sens giratoriu...

O mare minciuna spusa de reprezentantii Serviciului Rutier si anume ca nu exista o formula de garantare a fluiditatii traficului ! Ba exista si pentru asta raspunzator este "Primarele " si oamenii lui care trebuiau sa solicite rezolvarea acestui aspect de catre investitorul acestui Mall (LIDL) .In Constanta numai la Carrefour s-a rezolvat civilizat ,in schimb la Metro /REAL (la iesirea spre Mangalia ) si mai nou la Doraly este o crunta bataie de joc.Cine a avut interesul sa se autodenunte c-asai moda ,DNA nu circula cu masinile ...

Militienilor nonconformisti
8 ianuarie 2018
Sau broectantului Mengele,macelarul din intersectie

Nimic despre lege.Acolo unde am avut un primar fashion ne obisnuim si cu un sens giratoriu nonconformist.Sensul giratoriu nonconformist are forma unui cerc triunghiular sau a unui patrat circular.In Dex si in mintea noastra giratoriu inseamna o miscare de rotatie sau o miscare circulara.Tot in mintea noastra,ca vreau sa injur, "o majoritate" inseamna "o jumatate +1". Pentru un parlamentar nonconformist "majoritate" inseamna 30%(vezi legea referendumului).La prosti,merge.Totusi,sa le spunem militienilor din Constanta ca un sens giratoriu are geometria specificata intr-o lege sau intr-un manual de drumuri, daca mai exista legi si manuale.Daca nu,un sens giratoriu are o geometrie cu care viitorii soferi s-au familiarizat in chestionarele de examen sau in literatura de specialitate.Voi politistilor,nu schimbati psihologia soferilor peste noapte.Politistii fac teste cu vietile noastre ca si asa,statistic vorbind,cam 50-60% dintre soferi nu au darul sofatului.Multi au fost chemati la volan,putini sunt alesi.De aici si numarul mare de accidente.Daca tot am vazut cum arata un sens giratoriu triunghiular ma astep sa vad in intersectie un politist pe tricicleta sau un comisar in capot de baie.Deh...politist nonconformist.

In Constanța și Mamaia
8 ianuarie 2018
44 de sensuri giratorii

PSD si-a pregatit terenul.In toate sensurile giratorii se va inalta cate o statuie in cinstea unui fruntas de seama pesedist.S-a inceput,timid ce-i drept,cu Strada Felix Stroe din Cumpana.Botezand o strada laturalnica dintr-o comuna neinsemnata,fruntasii pesedei si-au testat cu degetul haznaua lor politica.Daca nimeni nu riposteaza(si se vede ca s-a aceptat),baietii astia,pesedii vor incerca sa intre cu bocancii in memoria noastra colectiva inaltand statui si monumente inchinate victoriei pesediste la orase si la sate pe ogoare si-n zare.Cele 44 de sensuri giratorii au acest rol.Eu vreau sa aflu unde se vor ridica statuia lui Fagadau si tripticul memorial Radu Stefan Mazare(1-Copilaria,2-Primaria si 3-Exilul) ca vreau sa pun o floare de pe acum.

Nonsens
8 ianuarie 2018
Sens giratoriu

Sensul ăla giratoriu e făcut și pentru ca să sporească gradul de dificultate al examenului auto in oras al elevilor de la școlile de șoferi.O sa se pice ca de obicei non stop ca doar se ie se pt examen din spate de la Lidl...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2511 secunde