Secretele contrabandiștilor de țigări. Care sunt ascunzătorile folosite cel mai des!

313
Secretele contrabandiștilor de țigări. Care sunt ascunzătorile folosite cel mai des! - 1-1577444318.jpg

Articole de la același autor

Peste 4,4 milioane pachete cu țigări de contrabandă, confiscate de polițiștii de frontieră, în 11 luni din 2019. Poliția de Frontieră se află în prima linie în ceea ce înseamnă eforturile depuse pentru contracararea contrabandei cu țigări, demers ce constituie o prioritate permanentă pentru instituția noastră. Astfel, de la începutul anului până în prezent, polițiștii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanți ai altor instituții abilitate - au reținut în vederea confiscării 4.406.034 de pachete cu țigări de contrabandă, în valoare de 49.674.658 de lei, cantitate ce se menține la valori asemănătoare cu cele din aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, în perioada de referință au mai fost descoperite 3.284 kg de tutun și 579 kg de tutun narghilea și au fost identificate și destructurate 10 grupuri organizate (conform art. 367 Cod Penal) în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări, în care au fost identificate 85 de persoane. În majoritatea cazurilor, țigările de contrabandă au fost descoperite atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloacele de transport, cât și în zona de competență, la frontieră sau pe comunicațiile din apropierea frontierei. În ceea ce privește zonele unde sunt constatate cele mai multe cazuri cu țigări de contrabandă, în continuare cea mai activă rămâne frontiera de nord a țării (județele Maramureș, Suceava, Satu Mare), aici fiind descoperită 65% din cantitatea totală de țigarete confiscată la nivelul întregii țări. În această zonă sunt predominante țigările de provenință ucraineană, contrabandiștii fiind organizați în adevărate grupuri infracționale, cu segmente în străinătate, la frontieră și în interiorul țării. Aceștia încearcă trecerea pachetelor de țigări (baxuri) peste frontiera "verde", în special noaptea.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanții proveneau, preponderent, din R. Moldova, România și Ucraina, dar si din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

Dintre modalitățile principale de acțiune la care recurg traficanții de țigări se remarcă: traversarea fâșiei de demarcație prin locurile în care aceasta prezintă condiții de relief greu accesibile autospecialelor din dotarea Poliției de Frontieră; disimularea țigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; ascunderea în automarfare, printre mărfurile transportate, a unor mari cantități de țigări de contrabandă (metoda "capac") sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spații special amenajate.

"Având în vedere complexitatea acestui fenomen și ramificațiile la nivelul întregii țări, se impune continuarea colaborării tuturor instituțiilor cu responsabilități în asigurarea ordinii publice și combaterii eficiente a acestui fenomen infracțional. Rezultatele în combaterea contrabandei cu țigări și a evaziunii fiscale, precum și anihilarea rețelelor de traficanți de țigări se pot obține doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă între structurile de ordine și siguranță publică și cele cu atribuții în domeniul fiscal.

Nu în ultimul rând, un rol important în contracararea acestui fenomen îl are colaborarea cu reprezentanții companiilor producătoare, colaborare care s-a materializat atât prin donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea și controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acțiunilor pentru combaterea contrabandei cu țigarete. De asemenea, au fost derulate campanii de informare care au avut ca scop principal conștientizarea și informarea cetățenilor în legătură cu existența fenomenului de contrabandă cu țigarete pe teritoriul României și implicit prevenirea și combaterea acestui fenomen infracțional", au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5475 secunde