Se schimbă regulile RCA. Ce e bine să știi atunci când trebuie să fii despăgubit

1760
Se schimbă regulile RCA. Ce e bine să știi atunci când trebuie să fii despăgubit - fondrca1-1499705405.jpg
Asigurările de răspundere civilă auto vor avea, începând din această săptămână, un cadru legal nou. Mai exact, cererile de despăgubire se vor rezolva în cel mult 30 de zile de la momentul când au fost trimise asigurătorului, iar plata despăgubirilor se va face în maximum zece zile de la acceptarea ofertei de despăgubire. Până acum, termenul de soluționare a unei cereri de despăgubire putea ajunge chiar și până la trei luni. Noul cadru legal al RCA-urilor intră în vigoare începând 
de miercuri. 


Dacă până acum șoferii se plângeau că așteaptă cu lunile pentru ca cererile de despăgubire în cazul unor accidente să le fie rezolvate, lucrurile se vor schimba odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Începând de mâine, soluționarea cererilor de despăgubire ar trebui rezolvate obligatoriu în cel mult 30 de zile. 


Termenul de 30 de zile e prevăzut și în actualul cadru al RCA-urilor, însă actuala formă permite ca cererea să poată fi soluționată cel mai târziu în trei luni de la data avizării daunei, potrivit avocatnet.ro. Asigurătorul RCA va fi obligat să plătească despăgubirea dacă termenul va fi depășit și partea prejudiciată nu va fi anunțată că i se respinge cererea de despăgubire. 


"Despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească", scrie în Legea nr. 132/2017. 


Până acum, plata a fost condiționată de depunerea documentelor necesare stabilirii răspunderii și cuantificării prejudiciului, însă potrivit avocatnet.ro, sub noul cadrul legal al RCA-urilor, despăgubirea se va plăti în cel mult zece zile de la acceptarea ofertei de despăgubire, fără alte condiții. 


"Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenul prevăzut la alin. (4) sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferența de sumă neachitată. Plata penalităților se face odată cu plata despăgubirii", se arată în noul act normativ.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5121 secunde