Se schimbă programa școlară?

173
Se schimbă programa școlară? - curslectiadeprimajutor04-1558198021.jpg

Articole recomandate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluție de introducere în programa școlară a cursurilor de prim-ajutor.

"Trebuie găsită o soluție de introducere în programa școlară, poate să fie treptată. Sunt țări care fac începând cu prima clasă - cum anunță la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învață copiii anumite manevre, la următoarea altele și când copilul pleacă de la școală, el să știe ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie să intre în România și să devină obligatoriu", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la Maratonul Resuscitării, care are loc sâmbătă într-un mall din Capitală.

El a susținut că organizarea unui astfel de proiect este foarte grea. "Asta înseamnă să formezi profesori, să pregătești un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi școlile cu simulatoare, cu manechine. (...) Nu este doar un curs teoretic. Dacă faci doar un curs teoretic și nu dai nimic copilului, practic, copilul nu reține nimic, uită totul în foarte scurt timp. Trebuie să fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în școli și cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ține acest cursuri", a spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI vede un astfel de proiect viabil în România în următorii ani. "Dacă unele țări au avut astfel de proiecte și sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte și să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situații de Urgență este pregătit să colaboreze și cu alte ministere și cu alte entități ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de 'hai să facem', să fie o chestie planificată și să fie de un impact mediu și lung", a punctat fondatorul SMURD.

Arafat a menționat că au fost mai multe discuții în acest sens, dar nu s-au concretizat. "Trebuie să fie anumite modificări și la legislație. Se va face, eu sunt convins că la un moment dat o să devină acest proiect obligatoriu în școli", a spus secretarul de stat.

Prima ediție de la București a Maratonului Resuscitării are loc sâmbătă în Sun Plaza, organizată fiind de Fundația pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealul Spirii" București - Ilfov și centrul comercial.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat spune că până la prânz au participat la eveniment aproximativ 400 de persoane.

"Se pare că oamenii totuși au percutat foarte bine. Am avut pe Facebook vreo 2.000 de persoane care au spus că vin. Sunt în jur al 60 de voluntari care vin la diferite intervale de timp. Sunt voluntari veniți din țară, voluntari și ai ISU și ai Fundației pentru SMURD. Eu zic că este un proiect de succes, copiat după un model pe care l-a începutul Clujul în urmă cu ceva timp (...) și am zis să îl aducem și la București și poate și în alte zone ale țării o să facem același lucru", a precizat Arafat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6979 secunde