Școlile auto au tras obloanele. Ce măsuri solicită instructorii auto

1815
Școlile auto au tras obloanele. Ce măsuri solicită instructorii auto - fotofondscoliauto1-1585069314.jpg

Articole de la același autor

Instructorii auto și reprezentanții școlilor auto consideră că este necesară măsura prelungirii valabilității cursurilor pentru obținerea permisului auto de la unul la doi ani, iar cursanții să poată face școala de șoferi pe parcursul unui an, nu în doar șase luni, cum prevede legislația în prezent.

La ora actuală, restricțiile impuse pe fondul limitării răspândirii coronavirusului au suspendat activitatea tuturor școlilor auto, iar timpul se scurge în defavoarea cursanților.

Pe 16 martie, odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență, pe fondul pandemiei de coronavirus, școlile auto din Constanța și-au suspendat activitatea. În primul rând, au fost suspendate orele practice, de șofat, iar pentru susținerea cursurilor teoretice au fost găsite soluții de adaptare. De asemenea, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că, începând de la 17 martie, a fost suspendată examinarea pentru obținerea permisului de conducere, pe perioada stării de urgență, proba teoretică și proba practică.

Autoritățile nu au anunțat însă nicio măsură cu privire la valabilitatea cursurilor școlilor de șoferi, dat fiind faptul că, odată absolvită școala, cursanții au la dispoziție 12 luni pentru promovarea examinării și obținerea permisului auto. În caz contrar, trebuie să scoată din nou bani din buzunar și să refacă școala auto.

De asemenea, ne-au precizat reprezentanții școlilor auto din Constanța, într-o situație "delicată" sunt și cei care urmează cursurile în această perioadă, căci legislația îi obligă să absolve în maximum șase luni.

Propunere pentru prelungirea valabilității cursurilor

Referitor la acest aspect, prefectul George Niculescu a afirmat că a propus deja mai marilor din Guvern prelungirea valabilității cursurilor de la 12 luni la 24 de luni.

"Le-am propus ministrului de Interne, Marcel Vela și ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, prelungirea valabilității cursurilor școlii de șoferi în vederea obținerii permisului auto, de la 12 la 24 de luni. După cum bine știți, în momentul de față, valabilitatea dosarelor este de un an, iar acest lucru a dus la situații neplăcute pentru mulți. Dat fiind faptul că un număr impresionant de persoane doresc să fie șoferi, programarea examinărilor este una anevoioasă și poate dura chiar și până la trei luni. Prin măsura propusă de Instituția Prefectului Constanța, candidații nu vor fi nevoiți să refacă dosarul de școlarizare, dacă trece un an de la începerea cursurilor. Menționez că această propunere se va aplica în toată țara, în eventualitatea în care Guvernul decide să inițieze un HG", a afirmat prefectul George Niculescu.

Orele de șofat, suspendate

Școlile de auto din Constanța au cursurile suspendate. Cursurile de legislație s-au ținut, săptămâna trecută, dar fie în număr redus, fie online. Școala Dia Auto și-a trimis angajații în concedii fără plată, iar cursanții și cei care doresc să se înscrie sunt îndrumați să revină după Paște.

"Înscrieri nu mai facem deloc, angajații sunt în concediu fără plată. Mi se rupe inima, dar nu am ce să fac. De când am deschis școala auto, de 25 de ani, nu mi s-a întâmplat așa ceva, să trimit oamenii în concediu fără plată, dar nu am avut ce face. Orele practice au fost oprite pe 16 martie, iar cursurile de legislație au fost ținute, pentru cei înscriși deja, dar cu un maximum de opt persoane, așezați la distanță în sală. Ar fi foarte bine dacă s-ar prelungi valabilitatea cursurilor școlii auto, este o propunere pe care o susținem, căci este în beneficiul oamenilor", ne-a declarat Niculae Dicu, patronul Dia Auto.

Este nevoie de prelungirea perioadei de școlarizare!

Gheorghe Răcăreanu, patronul Școlii auto Răcăreanu, consideră că, de asemenea, trebuie prelungită și perioada în care candidații pot face școala de șoferi.

"Este necesară prelungirea, și noi, ca școli auto, dorim să transmitem propuneri către autoritatea rutieră și cu privire la perioada de școlarizare. Chiar dacă nu ar fi fost starea de urgență, considerăm că șase luni pentru școlarizarea auto este o perioadă scurtă. Avem cursanți navigatori, persoane plecate peste hotare, care nu reușesc să urmeze cursurile în acest termen. A fost impus termenul din 2017, înainte nu era o limită. Dacă doreau să prelungească școlarizarea pe doi ani, se putea. În prezent, sunt condiționați de timp și dacă nu termină școala auto în șase luni, pierd banii și trebuie să o ia de la capăt. Propunerea noastră este să se prelungească școlarizarea pe cel puțin un an", ne-a declarat Gheorghe Răcăreanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5436 secunde