Schimbări majore în despăgubirile RCA. Rudele șoferului vinovat vor primi daune

1121
3
Schimbări majore în despăgubirile RCA. Rudele șoferului vinovat vor primi daune - fonddespagubiri1-1446229351.jpg

Articole de la același autor

Ești victimă a unui accident rutier, iar protagonistul este chiar soțul sau soția? De acum asigurătorul de răspundere civilă auto este obligat să te despăgubească. 


Schimbarea vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât acest lucru ca urmare a unui recurs în interesul legii. 


Rudele pot cere despăgubiri de ordin moral dacă s-au aflat în mașină în momentul producerii accidentului și au suferit leziuni. Decizia luată de judecătorii ICCJ urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și va deveni obligatorie pentru toate instanțele. 


Conform Legii nr. 136/1995, asiguratorul RCA este obligat să acorde despăgubiri atât persoanelor aflate în afara mașinii care a produs accidentul, cât și persoanelor din mașină, cu excepția șoferului.


În ceea ce privește rudele șo-ferului care a produs accidentul rutier, conform art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995, "pot primi despăgubiri soțul, soția sau per-soanele aflate în întreținerea pro-prietarului sau conducătorului auto vinovat, cu condiția ca persoanele res-pective să fi fost ele însele vătămate/decedate în accident, deci să fi fost victime directe ale accidentului."


În cazul în care șoferul vinovat suferă leziuni grave sau moare în urma accidentului, rudele nu vor fi despăgubite de RCA. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu a precizat că șoferul este exclus de pe lista celor care pot primi despăgubiri, iar acesta și rudele lui nu pot obține de la asigurător repararea pagubei.


"Cred că este o inițiativă bună, deoarece nu contează că persoana vătămată e soția mea sau copilul meu. Au suferit vătămări corporale la fel ca orice alt pasager din mașină și ar trebui să aibă dreptul la despăgubiri", a declarat un șofer constănțean. 


RCA obligatoriu
Asigurarea RCA este obligatorie și vine în ajutorul șoferilor. Polița asigură pagubele produse din vina șoferului și este diferită de CASCO. 


RCA este singura asigurare obligatorie impusă de statul român. Polița se încheie pentru toate autovehiculele înmatriculate sau supuse înmatriculării în România. 


La încheierea unei polițe RCA, cu valabilitate pe teritoriul României, se încheie și o poliță Carte Verde, care este echivalentul poliței RCA atunci când autovehiculul circulă în străinătate.


Asiguratorul cu care se încheie contractul acordă despăgubiri pentru pagube materiale, vătămări cor-porale sau deces, cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată, în procesul civil.


"În cazul în care un șofer nu are asigurare RCA acesta riscă o amendă cuprinsă între 1.000-2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înregistrare",a declarat Cristina Vasile din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Constanța.


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Ioan
1 noiembrie 2015
Cum sa faci bani usor!

Cum sa faci bani usor! Cu ceva inteligenta, poti invata simplu cum sa faci bani usor. Noi suntem o echipa in plina ascensiune si inca mai avem nevoie de persoane serioase cu care sa colaboram. Cu noi poti invata pas cu pas cum sa faci bani usor. Iti trebuie doar seriozitate, calculator si conexiune la internet! Cere urgent detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

ioan
12 noiembrie 2015
Cum sa faci bani repede!

Cum sa faci bani repede! Vrei sa inveti gratuit cum sa faci bani repede? Desigur ca da! Noi iti punem la dispozitie, GRATUIT!!!, toate informatiile prin care sa inveti simplu, pas cu pas, mai usor ca la orice scoala, cum sa faci bani repede! Te intereseaza? Bineinteles ca da! Cere urgent detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

Pagina a fost generata in 0.4176 secunde