Schimbare de ștafetă la Forțele Navale Române. Contraamiralul Mihai Panait a preluat comanda!

255

Articole de la același autor

După patru decenii de activitate în slujba Marinei Militare, viceamiralul Alexandru Mîrșu a trecut ieri în rezervă, predând ștafeta conducerii Forțelor Navale Române. Într-o ceremonie în cadru restrâns, având în vedere restricțiile necesare pentru prevenirea răspândirii COVID 19, în prezența ministrului Apărării Naționale, Nicolae – Ionel Ciucă, noul șef al Statului Major al Forțelor Navale a fost numit contraamiralul Mihai Panait.

Viceamiralul Alexandru Mîrșu a trecut în rezervă, după 40 de ani de activitate militară. Acesta a fost numit la conducerea Forțelor Navale Române în 2013, fiind cel de al 34-lea șef al instituției, dar și amiralul care a deținut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp, după Revoluția din 1989. Ieri, în cadrul unei festivități la care au fost prezenți ministrul Apărării Naționale Nicolae Ionel Ciucă și șeful Statului Major al Apărării, generalul – locotenet Daniel Petrescu, viceamiralul a fost decorat cu Ordinul Național "Serviciul Credincios", în grad de "Cavaler", cu însemn de pace, pentru militari, din partea președintelui României Klaus Iohannis, pentru întreaga activitate depusă în slujba țării.

În continuare a fost prezentat ordinul ministrului Apărării Naționale, prin care contraamiralul Mihai Panait, comandantul Flotei, a fost împuternicit șef al Statului Major al Forțelor Navale.

Ceremonia de predare-primire a conducerii Forțelor Navale Române s-a desfășurat în prezența unei audiențe reduse, în concordanță cu respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus. La festivitate au participat șefii statelor majore ale Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene, șefi ai unor structuri centrale din MApN, foști șefi ai Statului Major al Forțelor Navale și comandanți de mari unități din Marina Militară Română.

Pasiunea pentru Marină, moștenită de la bunic și tată

Viceamiralul Alexandru Mîrșu a fost primul ofițer de marină român căruia i-a fost încredințată, în 2005, comanda Grupării de Forțe Navale pentru Cooperare în Marea Neagră (BLACKSEAFOR), o inițiativă regională pentru dezvoltarea dialogului militar în bazinul pontic. De-a lungul carierei sale, viceamiralul a pus accent pe ce înseamnă "coeziune" și "familie" în Forțele Navale. "Echipajul navei este mai mult decât o comunitate de oameni care trăiesc și muncesc într-un spațiu îngust, într-un mediu adesea ostil și solicitant. Echipajul este o familie, pentru că în momentul în care ai dat mola și ai plecat de la cheu, el este familia ta, cu care împărtășești bucuriile și amărăciunile", afirma la un moment dat viceamiralul Mîrșu.

Legătura sentimentală a viceamiralului Alexandru Mîrșu cu Forțele Navale a fost construită și de predecesorii săi. Bunicul său, Panait Mîrșu, a lucrat în Marina Militară Regală, din anul 1920 până după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost ambarcat pe distrugătoarele "Mărășești" și "Regina Maria" și a luat parte la bătălia navală din zona Tuzla, din anul 1941, împotriva a două nave militare sovietice, "Moskva" și "Harkov". Tatăl său, Costică Mîrșu, a fost ofițer de marină în perioada 1953-1986 și a îndeplinit numeroase funcții de execuție și de comandă în Marina Militară, de la comandant de unitate luptă, până la comandant de divizion de nave și șef al pregătirii pentru luptă în Comandamentul Marinei Militare, dintre care menționăm doar funcția de la Divizionul 146 Dragoare de Bază, din perioada 1963-1966, pe care a ocupat-o și fiul său, Alexandru Mîrșu, patru decenii mai târziu, în anul 2004.

Misiuni de luptă împotriva pirateriei navale

Contraamiralul Mihai Panait s-a născut în anul 1968, a absolvit Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța (1986) și Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Facultatea Navigație (1991). Pe parcursul carierei sale, a ocupat numeroase funcții la bordul navelor militare, dintre care o menționăm pe cea de comandant al fregatei "Regele Ferdinand", în perioada 2009-2013, când a reprezentat Forțele Navale Române în diferite misiuni în teatre de operații maritime, precum Operația NATO "Active Endeavour", 2010, pentru monitorizarea traficului maritim din Marea Mediterană; Operația NATO "Unified Protector", 2011, pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, prima misiune reală de luptă executată de militarii Forțelor Navale după cel de-Al Doilea Război Mondial și Operația UE "Atalanta", 2012, pentru lupta împotriva pirateriei navale în Golful Aden și Oceanul Indian, prima misiune a unei nave militare românești executată în Emisfera Sudică. Din anul 2013, a fost numit în funcții importante de conducere la comandamentul Flotei, al cărui comandant este din anul 2019, precum și în Statul Major al Forțele Navale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7653 secunde