Scandalul șpăgii din Academia Navală. "Da, am dat bani profesorilor!"

5655
3
Începe să se strângă lațul în jurul lui Iulian Antonescu și Cameliei Ciobanu, profesori universitari ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân". Cei doi au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, alături de doi studenți, Daniel Gheorghiță Alexa și Andrei Tudor Cantoriu, acuzați de dare de mită și complicitate la luare de mită. În cadrul dosarului, alți cinci studenți și-au recunoscut vinovăția și au fost condamnați la pedepse între 1,6 și 3 ani de închisoare cu suspendare. 


Potrivit anumitor surse din dosar, cei doi profesori universitari nu și-au schimbat deloc declarațiile și își susțin în continuare nevinovăția, asta deși împotriva lor stau zeci de studenți, inclusiv cei care și-au recunoscut acuzațiile și au fost condamnați. 


"Profesori" în luare de mită 


Iulian Antonescu, profesor universitar al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", a fost trimis în judecată pentru 9 infracțiuni de luare de mită și trafic de influență. De asemenea, Camelia Ciobanu, cadru universitar în aceeași Academie, a fost trimisă în judecată pentru 4 infracțiuni de luare de mită. De asemenea, studenții Daniel Alexa și Andrei Cantoriu au fost trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la luare de mită. Despre Daniel Alexa, anchetatorii spun că ar fi fost puntea de legătură între studenți și profesori, atunci când venea vorba de a se da șpagă pentru promovarea examenelor. Niciunul dintre inculpații trimiși în judecată nu au fost de acord să cadă la înțelegere cu procurorii pentru recunoașterea vinovăției. 


Cât scoteau din buzunar studenții pentru a deveni marinari 


"Afacerea" studenților de bani gata, care promovau examene cu hârtii de 200 de lei sau euro, mergea ca pe roate. Cei doi profesori nu coborau "ștacheta" sub 200 de lei, însă acceptau și alte daruri în afară de bani, cum ar fi ceasuri și bijuterii de valoare, conform anumitor surse. În schimbul banilor, profesorii acordau studenților notele de promovare la examenele restante. De asemenea, Iulian Antonescu a cerut și primit din partea unui student 600 de lei pentru a vorbi cu un coleg din cadrul Academiei Navale, pentru promovarea unui examen. 


"În perioada august - septembrie 2016, Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanța, au primit de la mai mulți studenți, printre care și Daniel Gheorghiță Alexa și Andrei Tudor Cantoriu, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei și 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei și 600 euro - Iulian Antonescu, respectiv 200 lei, 300 euro și 50 de dolari - Camelia Ciobanu", precizează reprezentanții DNA Constanța, prin intermediul unui comunicat de presă. 


Și-au recunoscut vinovăția și au fost condamnați 
Procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu Radu Emanuel Acsinciuc, Lucian Stoica Stanciu, acuzați de dare de mită, dar și cu Vasile Irimia, Ana Ion și Alexandru Georgian Ghirase, pentru complicitate la luare și dare de mită, cu toții fiind studenți inculpați în dosarul șpăgii de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân". Cei cinci au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzați, fiind de acord cu pedepsele aplicate. 


Astfel, Emanuel Radu Acsinciuc a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare, iar Lucian Stoica Stanciu la 1 an și 8 luni închisoare. Cele mai mari pedepse le-au primit Vasile Irimia, Ana Ion și Alexandru Georgian Ghirase, condamnați la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe parcursul termenului de supraveghere, aceștia vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. 


În cauză, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin profesorilor Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu, res-pectivele sume fiind consemnate la unități bancare, pe numele acestora. 


Comentează știrea

stanescu eugen
24 martie 2017
duplicitate

Oare cine patrona asemenea fapte? Unde era conducerea Academiei navale?

constantean
24 martie 2017
umc

Cand se face"curatenia" si la U.M.C.?

Vlad
24 martie 2017
Examene

Se iau note mari foarte usor deci orice dobitoc devine licean sau student/acesti dobitoci dau mita apoi reclama profesorii!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4788 secunde