SCANDAL ÎN SISTEMUL SANITAR! Dezinfectanți diluați sau contrafăcuți, în spitalele din România! Percheziții de amploare

1293
SCANDAL ÎN SISTEMUL SANITAR! Dezinfectanți diluați sau contrafăcuți, în spitalele din România! Percheziții de amploare - perchezitiiinqovidiumicsik-1552981585.jpg

Articole recomandate

Un nou scandal în sănătate după modelul Hexipharma. Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, efectuează, marți, cinci percheziții domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide. Acțiunea are loc într-un dosar în care se suspectează că, în 2018, ar fi fost fabricate și vândute unor spitale din România substanțe pentru dezinfecția suprafețelor care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.


Percheziții se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate, precizează Poliția Română.

"Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor", se arată în comunicatul Poliției.

Potrivit ziarulincomod.ro, una dintre firmele vizate de anchetă ar fi SC Al Carina SRL, din Prahova, a doua cea mai mare firmă în acest domeniu.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

"Având în vedere că există deja o anchetă în curs, există deja deschis un dosar penal, pot doar să vă spun că în cursul anului trecut inspectorii sanatari din cadrul Direcției de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide cu aplicație în sectorul medical. Este vorba despre un control pe care inspectorii DSp l-au făcut privind aceste aspecte. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei au fost constatate neconformități la trei produse. Am refăcut aceste analize, neconformitățile au persistat. Prin urmare am demarat controale la firmele care au furnizat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, întrucât nu s-au găcit la fața locului persoane sau depozitele erau închise, Ministerul Sănătății a făcut o plângere în acest sens, în data de 10 ianuarie. Neconformitățile au ieșit la fungicide, prin urmare aceste produse mai există (în spitalele din România n.red.), noi am ridicat doar niște mostre. Dosarul penal deschis acum va scoata în evidență faptul că, dacă aceste aspecte se confirmă sau nu la toate loturile, la tot ce s-a produs de către aceste firme. (...) Produsele despre care vorbim erau biocide de primă etapă, prin urmare dacă se respectă procedurile întocmai, aceste biocide nu ar trebui să influențeze negativ. Dar sunt niște neconfomități pe care noi trebuia să el sesizăm, ca acestea să fie verificate", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o intervenție telefonică la România TV.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2569 secunde