Reguli noi pentru operațiunile cu precursori de explozivi

287
Reguli noi pentru operațiunile cu precursori de explozivi - regulinoi-1520782049.jpg

Articole de la același autor

La începutul lunii, a intrat în vigoare o nouă lege care vizează desfășurarea operațiunilor cu precursori de explozivi de către operatorii economici, obligațiile și responsabilitățile acestora.

Pentru asigurarea legalității operațiunilor cu aceste substanțe, Poliția Română, prin structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, efectuează controale administrative și cooperează cu serviciile specializate ale Comisiei Europene sau cu alte autorități competente din celelalte state.

Din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați.

În vederea verificării de către autoritățile și instituțiile publice a respectării normelor legale, operatorii economici sunt obligați să permită accesul în locațiile în care își desfășoară activitatea, să furnizeze date cu privire la comenzile sau operațiunile cu acești precursori, precum și orice alte date sau informații relevante, să permită verificarea documentelor și prelevarea de probe în vederea analizării fizico-chimice.

"În atenția Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase sunt și tranzacțiile suspecte, furturile și disparițiile semnificative de precursori de explozivi. Înaintea începerii activității cu precursori de explozivi restricționați, aceștia comunică punctului național de contact decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restricționați și a înlocuitorului acesteia. Orice modificare a acestor date și informații se comunică punctului național de contact, nu mai târziu de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea", precizează Inspectoratul General al Poliției Române.

Operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat (ce va cuprinde, pentru fiecare tranzacție, date de identificare ale vânzătorului și cumpărătorului, ale reprezentantului care face operațiunea, date despre precursorul de exploziv restricționat vândut sau achiziționat). Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați.

Orice angajat al unui operator economic care intenționează să vândă ori să cumpere precursori de explozivi restricționați trebuie să se identifice cu act de identitate și să facă dovada că acționează ca reprezentant al operatorului economic, prin documente justificative.

Punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fișa cu date de securitate a acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5929 secunde