Reguli noi pentru completurile de 5 judecători

212
Reguli noi pentru completurile de 5 judecători - judecator-1544026152.jpg

Articole recomandate

Au fost stabilite reguli noi pentru tragerea la sorți a completurilor de cinci judecători, cele care judecă în etapa finală dosarele de mare corupție. Judecătorii din CSM au anunțat, miercuri, cum se va desfășura procedura de desemnare a membrilor acestora.


O primă schimbare importantă - vor fi cel puțin trei completuri de penal, în condițiile în care până acum erau doar două. Iar toate dosarele înregistrate deja, așadar inclusiv cel al lui Liviu Dragnea, vor fi repartizate aleatoriu. 


Regulile noi au fost stabilite de Secția pentru judecători a CSM, după ce Curtea Constituțională a explicat în motivarea deciziei de luna trecută referitoare la completurile de cinci judecători că sub supravegherea acestui for ar trebui să se desfășoare tragerea la sorți pentru a se evita noi incidente de nerespectare a legii sau a Constituției în ceea ce privește compunerea acestor completuri.


Astfel, s-a stabilit că vor fi mai mulți judecători care vor face parte din aceste foruri. Dacă până acum erau 40, pe viitor vor fi 60, câte trei completuri în fiecare materie. De asemenea, toți magistrații Înaltei Curți vor fi convocați la ședința publică în care se va desfășura procedura. Nu este obligatoriu să și participe, cu o excepție: decanul de vârstă al Înaltei Curți este cel care trebuie să vină la ședință și să se asigure că numele tuturor magistraților din instanță sunt în acele boluri - câte un bol pentru fiecare secție care judecă dosarele la nivelul instanței supreme.


De asemenea, această procedură a fost stabilită până la finalul anului pentru a face o deblocare a situației completurilor de cinci judecători, urmând ca o nouă tragere la sorți să fie făcută pentru completurile care vor funcționa începând din ianuarie anul viitor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2113 secunde