Reguli clare pentru polițiști: când sunt îndreptățiți să pună cătușe suspecților

444
Reguli clare pentru polițiști: când sunt îndreptățiți să pună cătușe suspecților - fondcatuse1-1574970843.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii îi pot încătușa pe suspecți doar în anumite condiții, stipulate clar în lege: dacă au fost arestați preventiv, dacă au evadat sau dacă reprezintă un pericol pentru siguranța celor din jur. Totodată, oamenii legii nu pot încătușa femeile gravide sau persoanele cu dizabilități. 


Împrejurările în care polițiștii pot folosi cătușele sau alte mijloace de imobilizare sunt clar definite în lege. Potrivit reprezentanților Poliției Române, scopul cătușelor este de a "împiedica sau neutraliza acțiunile violente ale oricărei persoane". Iar situațiile în care pot fi folosite aceste mijloace de imobilizare sunt diverse. 


Astfel, se pun cătușele, în primul rând, dacă respectiva persoană face obiectul unei măsuri privative de libertate, dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică. Dar se mai folosesc și dacă persoana care este condusă la sediul Poliției este cunoscută ca având un comportament violent la adresa ei, a celorlalte persoane sau a bunurilor. 
"De asemenea, polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe dacă persoana a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori a unor acte de terorism, dacă persoana a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate", au mai arătat reprezentanții Poliției Române. 


Cei vizați de polițiști mai pot fi încătușați și dacă dotările mașinii de poliție sau itinerarul de deplasare nu permite adoptarea altor măsuri, mai puțin restrictive, dar care să permită împiedicarea unor acțiuni cu violență sau fuga. 


"Cătușele se mai pot utiliza și în scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane", au mai precizat oamenii legii. 


În schimb, este interzisă folosirea cătușelor împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și în cazul copiilor, "cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane". 


În spațiul public, în momentul folosirii cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare, polițiștii trebuie să adopte măsurile adecvate pentru acoperirea feței și a cătușelor. 


De asemenea, polițistul este îndreptățit să folosească bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare, care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală persoanei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8208 secunde