RCA-ul s-a schimbat: îți repară mașina, îți achită operația sau te duce la… groapă

2439
1
RCA-ul s-a schimbat: îți repară mașina, îți achită operația sau te duce la… groapă - fondasigurarerca-1328288993.jpg

Articole de la același autor

Cei care au suferit din cauza unui accident rutier au reclamat, în numeroase rânduri, că despăgubirile RCA le-au parvenit cu întârziere. Legislația a fost modificată și, de anul acesta, asiguratorii sunt obligați să plătească pentru fiecare zi
în care tergiversează rezolvarea dosarelor. Iar aceasta este doar una dintre modificări.

Nervi, numeroase drumuri la Poliția Rutieră și service, zile pierdute pentru strângerea tuturor actelor pe care asigura-torii le cer pentru a întocmi dosarul pentru oferirea unei despăgubiri în baza asigurării de răspundere civilă (RCA). Toate acestea, pentru ca banii să fie plătiți după luni bune sau pentru ca service-urile să facă treabă de mântuială.
Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA) a modificat, la sfârșitul anului trecut, normele privind RCA-ul, din dorința de a elimina măcar o parte dintre nemulțumirile asiguraților.
Principala modificare vizează creșterea cuantumului despăgubirii; pentru cazul acciden-telor petrecute după 1 ianuarie 2012, pentru pagube materiale, poate fi oferit drept compensație un milion de euro; în cazul vătămărilor corporale și a deceselor, valoarea maximă a despăgubirii a crescut de la 3,5 milioane de euro la 5 milioane de euro. "Despăgubirea este oferită în lei, la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, conform comunicatului Băncii Naționale a României", au arătat reprezentanții CSA.


Când sunt firmele de asigurări bune de plată
Tot în avantajul păgubitului au fost aduse modificări și în privința timpului în care fir-mele de asigurări trebuie să soluționeze dosarul și să plătească despăgubirile. Astfel, în maxim cinci zile, firmele trebuie să comunice păgubitului și asiguratului intenția de a face investigații cu privire la produ-cerea accidentului, iar în zece zile de la depunerea ultimului act solicitat de asigurator trebuie plătită despăgubirea; banii trebuie plătiți, obligatoriu, în maxim trei luni - se arată în Ordinul 14/2011 al comisiei. În caz contrar, păgubitul este cel care are de câștigat: "Potrivit articolului 37 al Ordinului, dacă sunt depășite cele trei luni sau dosarul este soluționat defectuos, firma de asigurare plătește, pe lângă suma de despăgubire, o penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Penalizarea se aplică și dacă despăgubirea a fost diminuată în mod nejustificat", au mai arătat lucrătorii CSA.

Despăgubiri pentru răni și deces
Același Ordin stabilește și modalitatea de stabilire a cuantumului despăgubirii. Concret, dacă victima a suferit o leziune, dosarul trebuie să cuprindă următoarele acte: documente fiscale din care să reiasă venitul net, cheltuielile prilejuite de accident (transportul victimei, tratamentul, spitalizarea, recuperarea, eventualele proteze). De asemenea, se ia în calcul și alimentația suplimentară, dacă este necesară, cu precizarea că trebuie menționată pe prescripții medicale și să nu fie suportată din asigurările de sănătate. Totodată, despăgubirea va cuprinde și indemnizația pentru îngrijitorul victimei, dacă există un certificat medical care recomandă acest lucru (atenție: salariul acestuia nu trebuie să depășească salariul minim pe economie!).
În cazul în care victima a decedat, despăgubirea poate fi cerută de rude și acoperă cheltuielile de înmormântare - inclusiv transportul cadavrului din localitatea unde a avut loc accidentul sau decesul până în cea unde are loc înmor-mântarea, îmbălsămarea și chiar și piatra funerară. Bineînțeles, se iau în calcul și veniturile care ar fi putut fi realizate de victimă în perioada dintre data la care a avut loc accidentul și până la cea când a survenit decesul. În despăgubire sunt acordate, totodată, și daune morale.
În ceea ce privește prejudiciul material, stabilirea cuantumului despăgubirii se calculează în funcție de avariile suferite de autoturism.

CASCO rezolvă problema!
O metodă "preferată" tot mai des de cei păgubiți în urma acci-dentelor rutiere este apelarea la CASCO, pentru a scăpa de nervii și timpul petrecut pe la firmele de asigurări. "Păgubiții își plătesc pagubele prin CASCO - dacă nu au franciză prea mare, căci aceasta nu poate fi recuperată - după care firma de asigurare își recuperează banii de la asiguratorul șoferului vinovat", a mai arătat angajatul Comisiei de Supraveghere a Asiguratorilor.
Trebuie menționat că persoanele nemulțumite de modul cum le-au fost soluționate dosarele pot obține mai multe informații pe pagina web www.csa-isc.ro și de asemenea se pot adresa acestei instituții pentru lămuriri și sesizări.



Comentează știrea

nicu gabriel---TEPAR
23 februarie 2012
tepe made in ro

NEWS ALERT VERIFICATI ARHIVA ELECTRONICA DE GARANTII REALE MOBILIARE ---Aveti grija cand cumparati o masina mai noua din RO , BRD FINANCE si PORSCHE BANC isi inscriu bunul mobiliar doar in Arhiva Electronica AEGRM in cazul asta ei pot cica sa isi recupereze bunul si de la terti fara somatie, iar escroci care sunt la tot pasul avand carte- 2 chei ,aranjamete cu banca si nici-o alta restrictie le vand fara probleme exm.. NICU GABRIEL din CONSTANTA 1841023134173/Str. PROGRESULUI NR 3;BL N2 ,SC B, ET 4.AP 37.. 2 tepe poate se ,sesizeaza cineva, m..o.r..ti ma.ti de p.o,,,po/n..a.r.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Accident rutier cu un microbuz în Lazu
Pagina a fost generata in 0.7436 secunde