Proiectul "DNA-ul Pădurilor" a fost adoptat de Camera Deputaților

179
Proiectul

Articole recomandate

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea "DNA-ului Pădurilor", o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.


Proiectul, adoptat miercuri de Camera Deputaților cu 200 voturi "pentru", 107 abțineri și 4 împotrivă, va merge în Senat, for decizional. În favoarea proiectului de lege au votat PSD și USR, în timp ce liberalii și minoritățile naționale s-au abținut de la vot.


Uniunea Salvați România apreciază că susținerea acordată de către Camera Deputaților proiectului de lege privind "DNA-ul pădurilor" reprezintă "o victorie" pentru mediu și pentru oprirea tăierilor ilegale din România.


"Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de păduri. Un miliard. Și riscăm pierderea a sute de mii de euro în urma procedurilor de infringement. Și, mai ales, se pierd vieți. Oameni uciși de aerul otrăvit sau oameni îmbolnăviți de aerul otrăvit din orașele mari ale României, inclusiv în București. Din această perspectivă, raportul cost-beneficiu este net în favoarea DNA-ului pădurilor. Cer - și am toată încrederea - că Guvernul va implementa legea după ce va fi votată", a spus Dan Barna, președintele USR, potrivit Agerpres.


Proiectul USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu - "DNA-ul pădurilor" - ar urma să fie o structură specializată de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte. USR face apel la Guvern, "care acum are altă viziune asupra proiectului de lege", să sprijine implementarea DNA-ului pădurilor după votul final.


Deputatul USR Stelian Ion, co-inițiator al proiectului de lege, a arătat că România are probleme de mediu, atât în ceea ce privește tăierile ilegale de păduri, cât și protecția fondului cinegetic sau a altor elemente ale naturii, precum apa, solul, aerul.


"O astfel de structură nu ar face decât să responsabilizeze organele judiciare în a face cercetări, a face anchete, a dispune tragerea la răspundere a celor care încalcă cele mai elementare norme de conviețuire. E foarte important să facem front comun. Guvernul, care acum are altă viziune, sper să sprijine această direcție înțelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul și rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care își doresc să trăiască într-o țară în care mediul să fie respectat", a declarat deputatul, membru în Comisia juridică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5763 secunde