Programul de tromboliză intravenoasă, extins la nivel național

139
Programul de tromboliză intravenoasă, extins la nivel național - image-1544608170.jpg

Articole recomandate

Ministerul Sănătății extinde la nivel național programul de tromboliză intravenoasă.


Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională.


Începand cu anul 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel național.


"Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.


În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din Ministerul Sănătătții, a analizat rezultatele și a evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut la nivelul întregii țări.


În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale județene din întreaga țară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. 


Mai mult, Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazează pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut. 
"Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacienții care suferă un accident vascular cerebral să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află", a declarat ministrul Pintea.


Prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, Ministerul Sănătății preconizează că rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional să crească.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8431 secunde