Procurorii DNA au instituit sechestru pe averile lui Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu

327
Procurorii DNA au instituit sechestru  pe averile lui Sebastian Vlădescu  și Cristian Boureanu - dna-1539526248.jpg

Articole recomandate

DNA a anunțat, ieri, că a fost pus sechestru până la concurența sumei de 15.096.000 euro pe bunurile deținute de cei cinci inculpați cercetați în dosarul de corupție privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, printre care fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și fostul deputat Cristian Boureanu.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 din Codul de procedură penală și art. 20 din Legea 78/2000, în vederea reparării pagubei produse prin infracțiuni și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, au dispus măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 15.096.000 euro, iar până în prezent au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 2.139.807 euro (bunuri imobile în valoare de 1.973.140 euro și bunuri mobile în valoare de 166.667 euro) deținute de inculpații Costea Mircea Ionuț, Mititelu Mihaela, Dascălu Constantin, Boureanu Cristian și Vlădescu Sebastian", se arată într-un comunicat al DNA.

În acest dosar, Sebastian Vlădescu este acuzat de luare de mită și trafic de influență în formă continuată, Cristian Boureanu - trafic de influență; Mircea Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană, fost director al Eximbank) - trafic de influență și complicitate la luare de mită; Mihaela Mititelu (persoană apropiată de conducerea CFR) - trafic de influență și complicitate la luare de mită; Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.

În luna mai, DNA a stabilit o cauțiune de un milion de euro pentru Sebastian Vlădescu, iar acesta a garantat cu lingouri, bani și imobile.

Conform anchetatorilor, în perioada 2005 - 2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată pe linia București - Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.

"Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania CN CFR). În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Sebastian Vlădescu, împreună cu Mircea Ionuț Costea și Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanții unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu CN CFR SA privind reabilitarea căii ferate București - Constanța pentru ca, în schimbul acestui comision, să își exercite atribuțiile care îi reveneau în calitate de ministru al Finanțelor Publice, respectiv să aprobe finanțarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum și pentru a își exercita ulterior atribuțiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plății facturilor pentru lucrările efectuate", arăta DNA pe 27 aprilie.

Potrivit sursei citate, în perioada 2008 - 2009, în baza acestei înțelegeri, el a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla.

"Ulterior, în perioada 2009 - 2010, suspectul Sebastian Vlădescu, în calitatea menționată mai sus, pentru a-și îndeplini atribuțiile sale de serviciu într-un mod care să asigure finanțările respective, a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar, în perioada noiembrie 2011 - septembrie 2013, a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanțării activității unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat", preciza DNA.

Procurorii mai spun că Sebastian Vlădescu, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2013, a pretins și primit de la aceeași persoană suma totală de 2.117.000 euro. În schimbul acestor sume de bani, suspectul Sebastian Vlădescu urma să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București - Constanța, menționa DNA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.418 secunde